Comfortabel zitten met een fauteuil

21-04-2020

Een gezonde zithouding is belangrijk

Door een verkeerde zithouding kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld ademhalingsredenen, weefselirritatie en rugklachten. Genoeg redenen om aandacht te geven aan een gezonde zithouding!

Zo zit je comfortabel

Om comfortabel te kunnen zitten zijn er een aantal basisvoorwaarden. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje:

1. De zithoogte

Je hoeft niet extra hoog te zitten om gemakkelijk te kunnen opstaan. Bij een te hoge zit is het opstaan even moeilijk als bij een te lage zit. Als je moeilijk met je voeten op de grond kan komen moet je enorm veel kracht in de armen hebben op gemakkelijk op te kunnen staan. Bij een te lage zitting gaat je rug automatisch een ronde vorm aannemen. De juiste zithoogte is als je met je benen in een hoek van 90 graden op de grond staan. Een platte hand kan dan tussen de bovenkant van je knieholte en de zitting kunnen worden geschoven.

2. Stevige rugleuning

De juiste rugleuning zit tussen de 95 en de 105 graden. Wanneer het schuiner is ga je onderuit zakken en is de ondersteuning van de stoel niet meer optimaal. Dit komt veel voor bij fauteuils waarbij de rugleuning naar achteren kan worden versteld.

3. De juiste zitdiepte

Bij een te diepe zitting ga je onderuit zakken. Hierdoor krijg je een bolle rug wat het opstaan en verzitten moeilijker maakt. De zitdiepte van de stoel is goed als je een platte hand tussen de binnenkant van je knieholte en de zitting kan plaatsen.

4. Hoogte armleuning

Het is belangrijk bij het zitten dat ook je armen goed ondersteund worden. Als de armleuning te laag is ga je automatisch onderuit zakken om je armen op de armleuning te kunnen leggen. Bij een juiste hoogte van de armleunng zijn de schouders recht en leunen de armen in een hoek van 90 graden op de armleuning.

Bij het aanschaffen van een fauteuil is het dus belangrijk om kijken of de zithoogte, zithoek, zitdiepte en armleggerhoogte juist is. Zo zit je met een goede zithouding gezond en ook nog eens heerlijk comfortabel!

Wil je komen proefzitten? Wij staan voor jou klaar en geven graag advies. Bel ons op telefoonnummer 035-8796032 of mail naar info@gigameubel.nl.