Als je van hout houdt

15-10-2017

 Dit is alweer mijn laatste blog voor Gigameubel. Wat is dat snel gegaan! Ik mocht jullie iets vertellen over woonladders https://www.gigameubel.nl/blog/163-giga-guest-waarom-is-een-woonladder-een-musthave
 over de urban jungle zónder groene vingers https://www.gigameubel.nl/blog/173-giga-guest-groen-zonder-groene-vingers, over kurk in het interieur https://www.gigameubel.nl/blog/177-de-comeback-van-een-kameleon
en ik liet zien hoe je gemakkelijk een organizer kunt maken van een lege verpakking ontbijtgranen https://www.gigameubel.nl/blog/182-diy-organizer-voor-in-de-keuken . In dit laatste blog ga ik het hebben over mijn liefde voor houten woonitems. Hou(d)t jij ook zo van hout?
 
Waarom hout?
Waarom houd ik zo van hout? Hout laat zich goed combineren met allerlei kleuren én materialen. Of je het nou matcht met zwart, wit, pimpelpaars, metaal of leer, het kan allemaal. En omdat hout een natuurlijk materiaal is, brengt het warmte en sfeer in het interieur. Welke houtsoort je ook kiest. Met hout in huis kun je de plank eigenlijk niet misslaan! Je ziet tegenwoordig ook steeds meer woonitems met een touch of hout. Hout past immers perfect binnen de trendy Scandinavische woonstijl. Zo hebben onze witte metalen woonladder en spiegel van Zuiver  houten pootjes en ook de speeltafel van onze dochter van het merk Bloomingville is in dezelfde stijl gemaakt.
 

 
Hout op hout
Vaak wordt gezegd dat je verschillende houtsoorten niet met elkaar kunt combineren. Dit is – wat mij betreft – niet waar. Wel is een goed idee om te letten op kleurtint en eventueel op nerfstructuur. Onze kapstok is bijvoorbeeld gemaakt van geperst hout, wat goed zichtbaar is. Bovenop de kapstok heb ik een Rijkswachter gezet (gemaakt van de transportkisten waarin kunstobjecten van het Rijksmuseum zijn vervoerd). Hoewel ze niet van exact hetzelfde hout zijn gemaakt, passen ze qua tint goed bij elkaar en omdat de voetjes van de Rijkswachter eveneens van geperst hout zijn, is er een natuurlijke overgang van het ene houten woonitem naar het andere.
 

 
“Noodoplossingen”
Maar, niet alle houtsoorten combineren even goed met elkaar. Hoe kun je ze dan toch bij elkaar brengen? Ik stoorde me bijvoorbeeld aan het kleurverschil tussen de vloer en de poten van onze stoelen. De oplossing? Een vloerkleedje! Het kleed “breekt” de botsende kleuren. Dit principe kun je ook toepassen met een houten tafel en een houten eetbank die van kleur/soort verschillen. Gooi er een schapenvacht overheen of leg wat kussens neer en het contrast tussen de verschillende houtsoorten zal minder scherp naar voren komen. Een andere oplossing is om één van de twee botsende houtsoorten wit te verven. Witgeverfd hout past namelijk overal bij. Zo koos ik voor onze werkkamer voor witte steigerhouten planken waardoor ik het bureau naar hartenlust met andere houten items kan decoreren.
 

 
Heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van dit blog, of wil je iets anders met mij delen, stuur me dan een berichtje via mijn Instagram: @liefslinda12345.