Advies 3 maart 2021

Wat is de perfecte hoogte voor een tv-meubel?

Door A photo of Giga Meubel Giga Meubel  van Giga Meubel

Wanneer je televisie kijkt vanaf de bank of vanuit je luie stoel wil je graag tot rust komen. Om helemaal te ontspannen, is het belangrijk dat je lichaam een ontspannen houding aanneemt. Wanneer de televisie te hoog of te laag geplaatst is, kun je spanning in je lichaam ondervinden. Het is daarom van groot belang dat je televisie zich op de juiste kijkhoogte bevindt. In deze blog leggen we je uit wat de beste kijkhoogte is. Daaropvolgend kun je bepalen op welke hoogte je je televisie & tv-meubel moet plaatsen.

De juiste kijkhoogte is voor iedereen anders

Laten we beginnen met te zeggen dat de juiste kijkhoogte niet bestaat. De ideale kijkhoogte is dus alleen te bepalen door wat jij prettig vindt. De ene persoon kijkt graag recht voor zich uit, de ander kijkt liever een beetje omhoog. Om de hoogte van jouw tv-meubel te bepalen, moet je eerst wat andere hoogtes bepalen, zoals de zithoogte en de hoogte van je televisie.

Wat is de perfecte kijkhoogte?

Wat betreft hoogte raden wij aan om in een rechte zithouding te zitten op het moment dat je televisie aan het kijken bent. Op het moment dat je recht zit is het de bedoeling dat de hoogte van de bovenkant van de televisie ongeveer op dezelfde hoogte zit als jouw haargrens.

Wat is de ideale hoogte van een staand tv-meubel?

De ideale hoogte van een staand tv-meubel wordt bepaald aan de hand van de kijkhoogte en de hoogte van het televisiescherm. De rekensom is al volgt:

Ideale hoogte tv-meubel = kijkhoogte - (2/3 van hoogte tv-scherm) - voetstuk tv

Is jouw ideale kijkhoogte bijvoorbeeld 1 meter, je televisiescherm 75 cm hoog en het voetstuk 10 centimeter hoog? Dan is de ideale hoogte van je staand tv-meubel: 100 - (2/3 * 75) - 10 = 40 centimeter. 

Wat is de ideale hoogte van een zwevend tv-meubel?

Wij adviseren de onderkant van het zwevend tv-meubel in een bandbreedte van tussen de 20 en 30 cm vanaf de grond op te hangen. Bij deze hoogte zal de bovenkant van het meubel dus uitkomen op circa 50-60 cm hoogte. Deze hoogte is geschikt om als uitgangspunt te dienen om een tv boven het meubel aan de muur te hangen of op het meubel te plaatsen. Denk eraan dat als je de tv ophangt boven het meubel, dat je de afstand tussen het meubel en de tv niet te groot maakt. 5-10 cm is een goede afstand hiervoor.

Hoe groot moet een tv-meubel zijn?

Nu is de grootte van een tv-meubel erg afhankelijk van de behoeftes die spelen binnen jouw huishouden. Verder zijn er factoren die meespelen zoals de grootte van jouw televisie zelf, maar ook de ruimte die je hebt in huis. Je kunt als vuistregel nemen dat je tv-meubel minimaal 1,5x zo groot moet zijn als de televisie. Verder is het goed om te kijken naar wat je allemaal met jouw tv-meubel wil. Denk hierbij welke andere apparatuur je erop wil hebben staan. Dit speelt natuurlijk allemaal mee in hoe het meubel er uiteindelijk uit komt te zien.

Een tv-meubel kopen bij Giga Meubel

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of heb je advies nodig? Laat het ons vooral weten. Neem gerust contact met ons op. Wij geven jou met alle liefde advies! Bel ons: 035-8796032 of mail naar info@gigameubel.nl.

 
bron

Deel dit artikel

Laatste meubel trends, inspiratie & tips!