De tuin in.....

29-04-2018

Als interieurfreak streef ik ernaar om mijn interieur door te trekken naar mijn exterieur. Oftewel; dezelfde stijl in de tuin als in huis. Bij ons houdt dat in zwart, wit, grijs, hout en groen.  Toen we dit huis kochten stond de tuin vol met schuur. Op zich vind ik een tuinhuis leuk, maar niet als hij scheef en midden in de tuin staat en je daardoor geen plek meer hebt om leuke hoekjes te creëren en speelruimte voor de kinderen. Nou zijn wij gezegend met een speeltuin recht voor de deur, dus speeltoestellen in de tuin is niet nodig. Maar een stukje gras voor de kinderen vonden we wel een must.

Net als binnen in huis groeit bij ons ook het “thuis” gevoel in de tuin. We wonen hier nu drie jaar. Het eerste jaar hebben we het meeste aangepakt. Zo hebben we de enorme coniferen haag eruit gehaald en daar voor in de plaats drie mooie lei amberbomen gepoot. Eronder staan rododendrons. Rododendrons vind ik prachtig bloemen, nadeel is dat ze maar zo kort bloeien. Wat wel een mooi voordeel is, is dat ze in de winter ook mooi groen blijven. Wij hebben  ……..  

Net als binnen probeer ik buiten ook groepjes te maken. Dus vakken met groepjes van een zelfde soort bij elkaar. Dit geeft veel meer sfeer en rust dan een tuin vol te zetten met van tien soorten 1 boompje.Een leuk boompje voor in een border vind ik de sierappel (Malus ‘Liset’) en de treursierpeer (Pyrus salicifolia 'Pendula')  De sierpeer lijkt een beetje op een olijfboompje. Je kan hem wat springerig laten groeien, maar ook in een mooi bolletje snoeien. Hieronder een foto van de sierpeer die we in ons oude huis in de tuin hadden.

In onze huidige tuin hebben we de sierappel (foto rechts). Eronder hebben we gekozen voor lavendel. Zo hebben we alle borders ingedeeld met wat grote bomen en eronder een bodembedekker of een border met een zelfde soort struiken.

In de achterste border hebben we pluimhortensia’s Pluimhortensia (Hydrangea paniculata 'Pinky Winky') Deze hebben zomers prachtig pluimen met wit, rozige bloesem.Zoals je op bovenstaande foto kan zien, was de schutting toen we het huis kochten nog niet zwart. Dit heb ik vorig jaar gebeitst. Omdat de planken om en om zitten en de buren geen zwarte gebeitste schutting wilden, vond ik het wel spannend om te doen. Daarom heb ik eerst een schuttingdeel gedaan om te proberen of het lukte zonder dat de buren er hinder van zouden hebben (lees; zwart aan de kant van de buren). In het ergste geval zou ik dus wat planken moeten vervangen. Met een kort rolletje ging het prima. Bij de buren is er niks van te zien. Dus heb ik de hele schutting rondom diepzwart gebeitst. Het geeft de tuin een mooie sjiekere uitstraling. Ook de planten en accessoires springen er door de zwarte achterwand mooi uit.

Naast de borders heb ik op de grote grijze tegels ook bloembakken staan. De inhoud hiervan wisselt jaarlijks. Zo heb ik net deze week de potten weer opnieuw gevuld. Ook hier kies ik voor groepjes bij elkaar. Over het algemeen kies ik voor de kleine potten voor perkplanten en voor de grotere bakken voor vaste planten. Deze hoeven dus niet perse  jaarlijks vervangen te worden, maar groeien gewoon door en kunnen overwinteren buiten. Zorg dan wel voor gaten in de potten, zodat regenwater goed weg kan lopen.

Wij hebben geen electra in de tuin, dus op verschillende plekken heb ik lantaarns hangen en solarlichtsnoeren. Hierdoor ziet de tuin er ook ’s avonds sfeervol uit. Electra is het volgende wat we willen gaan aanpakken in de tuin. Net als in huis vind ik een lichtplan voor de tuin ook onmisbaar als je zomers graag tot laat buiten wilt zitten. Uiteraard werkt solar ook, maar persoonlijk vind ik de lampjes iets minder krachtig en je kunt ze vaak niet jaren achter elkaar gebruiken. Net als binnen kies ik in de tuin een paar mooie eyecathers, die ik met een spot wil gaan uitlichten.Om de schutting wat te breken heb ik op twee plekken tuinposters op gehangen. Tuinposters zijn gemaakt van speciaal waterbestendig materiaal en zijn op te hangen door middel van zeilogen. Door accessoires als deze op te hangen creëer je ook buiten een sfeer als in huis. In plaats van tekstposters, zou je bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor een mooie zwart wit foto die je laat drukken op zeildoek.
 
Een hangstoel met daarin een heerlijk schapenvachtje is ook een mooie eyecather voor in je tuin en is ook uitermate geschikt voor de wat kleinere tuinen. Ik wens jullie een heerlijke zomer toe in je eigen sfeervolle tuin!
 

Groetjes,

karin Jongman
@woonenzostyling