GIGA GUEST: De eethoek van Joke is af!

09-04-2017

De eethoek is af!
 
’s Ochtends heerlijk samen ontbijten, koffiedrinken met vriendinnen, tijdschriftje doorbladeren met een kopje thee en natuurlijk ’s avonds uitgebreid tafelen. De eethoek wordt intensief gebruikt. In onze vorige woning aten we vaak op de bank, omdat de eettafel niet echt op de ‘route’ lag vanaf de keuken. Slechte gewoonte, I know… Nu in onze ‘nieuwe’ woning is dat anders, omdat we een open keuken hebben. We zitten er echt veel vaker!
 

 
Sinds een paar maanden hebben we een ronde eettafel, wat erg goed bevalt. Het zit er heel fijn en biedt, ondanks dat hij niet erg groot is, toch veel ruimte. De tafel is een tweedehandsje, en heeft een stalen onderstel met een stoer robuust blad. Onlangs heb ik eindelijk de oude laklaag eraf geschuurd, waar de kleur veel mooier van is geworden. De eetstoelen: Eames-replica’s, hebben we al een paar jaar. Ik zoek al een tijdje naar nieuwe eetstoelen, maar tot nu toe ben ik nog niet geslaagd. Tot die tijd blijven we nog lekker op deze kuipjes zitten!
 


En ja, ik heb ook eindelijk iets moois voor aan de wand gevonden! Deze ixxi met een schilderij uit de collectie van het Rijksmuseum ben ik echt ontzettend blij mee. Het is geschilderd door d' Hondecoeter en heet ‘Een pelikaan en ander gevogelte bij een waterbassin’ (is ook wel bekend als ‘Het drijvende veertje’). Het heeft alle kleuren uit het interieur: groen, blauwtinten, bruin en zwart. Wij zijn echte dierliefhebbers en ik heb een ding voor printen met vogels er op. Dit maakt hem perfect toch?
 

 
Het geeft een hele andere look aan de woonkamer. Volgens de info van het Rijksmuseum is het geschilderd in opdracht van Willem II voor Paleis het Loo.. Ik kan me bijna niet voorstellen dat er rond die tijd (ca. 1680) pelikanen, kraanvogels en flamingo’s voorkwamen in Nederland! Zou het dan echt..?  Ik hoop dit schilderij binnenkort in het echt te kunnen bewonderen in het Rijksmuseum, daar ben ik nog nooit geweest...
 

 
Door het schilderij en de planten is de industriële eethoek behalve stoer, ook erg gezellig geworden! Het groen brengt het tot leven. Ik ben er erg blij mee (Poes ook zoals je ziet), ik ben benieuwd hoe lang mijn veranderdrang gaat uitblijven, haha!
 

 
Nu het zonnetje weer steeds meer gaat schijnen kan ik me op mijn volgende project storten: een fijne zithoek buiten. Op instagram kan je volgen hoe ik dit ga doen!
 
Liefs, Joke
IG  @jo.at.home