GIGA GUEST: De Plantenfamilie Van Joke

26-02-2017

Planten zijn verslavend, ik denk dat veel interieurliefhebbers dat wel kunnen beamen! Ik kom eigenlijk nooit een tuincentrum uit met lege handen... Van cactus tot hangplant, ik vind ze allemaal leuk. De plantenfamilie breidt zich steeds verder uit.
 

 
Om het geheel aan groen rustig te laten ogen, heb ik verschillende plantenhoekjes gecreëerd. Naast de bank staat onder andere de prachtige olifantsoor (Alocasia). Deze plant heeft nogal de neiging naar het licht te groeien. Als een echte plantchirurg heb ik helaas een van zijn enorme bladeren moeten amputeren, omdat hij niet meer in evenwicht was en nogal wankel op zijn wortels stond. Gelukkig niet de moeilijkste plant om te verzorgen, dat heb ik dan ook het liefst.
 
 
 
Ook in de keuken heb ik planten staan, dit zorgt voor aankleding en warmte. ’s Zomers vind ik het leuk om kruidenplantjes op het aanrecht te zetten. De kruiden worden eigenlijk nooit gebruikt, haha, maar het staat zo leuk!
 
De mooiste hangplant van de verzameling is de Rhipsalis Trigona. Zijn slierten lijken op rastahaar, Erik en ik noemen hem daarom de ‘rastaplant’. Hij heeft een mooie plek gekregen op de plantenschommel die we zelf hebben gemaakt. We hebben in dit huis geen vensterbanken, dus hebben we zelf een soort van zwevende vensterbank gecreëerd. Plankje, vier gaten er in, touw er doorheen en klaar!
 
Ook staat er nog een citroenboompje in wording op deze plantenschommel. Deze heb ik van een vriendin gekregen, door haar zelf opgekweekt. Ze vertelde dat het wel 10 jaar kan duren voordat er een vrucht aan komt. Geduld is een schone zaak zullen we maar zeggen.. Leuk om te zien hoe hij er zo nu en dan een blaadje bij krijgt en langzaam maar zeker de hoogte in gaat. Zijn buurman is de pannenkoekplant. Deze plant is een tijdje enorm hip geweest en kwam veel voorbij op Instagram. Volgens mij is de Pilea-hype alweer wat overgewaaid, maar hij mag hier blijven wonen. Inmiddels  zijn er al meerdere baby-pannenkoekplantjes geboren, gestekt en uitgevlogen! De laatste van de verzameling op de schommel is de Scindapsus Pictus, een hangplant met prachtige bladeren. De tekening op zijn bladeren lijkt wel geschilderd, zo mooi!
 
 

Behalve in de woonkamer en keuken, hebben we ook in de slaapkamer verschillende planten. In elke ruimte is een ander klimaat en vaak ook ander licht, daar heb ik rekening mee gehouden. Ongeveer om de twee weken geven we alles water, behalve de cactussen. We zetten alle planten om de beurt in een teiltje met water, waar ze zich dan een paar uren in vol kunnen drinken. Ze vinden het fijner om op deze manier water te krijgen, als je het water er van bovenaf op giet gaan ze sneller rotten. En dat willen we ons groene vrienden natuurlijk niet aandoen!
 
Wil je meer foto’s zien van onze ‘Urban Jungle’? Kijk dan op mijn Instagramaccount @jo.at.home
 
Tot snel!
 
Liefs, Joke
@jo.at.home