GIGA GUEST: De plantjes van Helga

09-03-2016

Planten zijn natuurlijk al een hele tijd hot. Ik ben ongeveer een jaar geleden ook besmet geraakt met het groene virus. Voor die tijd hadden we nauwelijks groen in huis. In de vensterbank stond meestal een grote plant. Soms verving ik deze door een orchidee, een plant waar ik nu niet zo veel meer mee heb. Op de eettafel stond af en toe een plant, maar daar hield het qua groen mee op bij ons in huis. Daar kan ik me nu niets meer bij voorstellen. Mede geinspireerd door alle groene plaatjes in woonbladen en op Instagram, is het bij ons thuis inmiddels een ware urban jungle. Ik hou vooral veel van goene planten (vetplanten, cactussen en planten met een groot blad). Planten geven zo'n fijne, rustige, frisse sfeer aan een woonkamer. En het leuke is bovendien, dat je ze op zoveel verschillende manieren kunt etaleren. En daar wil ik in deze blog graag wat over delen met jullie.
 

 
Ik vind het om te beginnen het mooist als planten gegroepeerd staan en niet door het hele huis verspreid. Dat geeft eenheid en rust. Een groot dienblad op de eettafel met daarop verschillende planten is daar een leuk voorbeeld van. Een kleine vakkenkast of grote letterbak leent zich er ook heel mooi voor. Onze woonkamer is gezegend met een originele jaren ’30 schouw. Ook die is erg geschikt om daarop je mooiste planten bij elkaar te zetten.
 

 
Tegenwoordig zijn hangende planten terug van weg geweest. En hoe! Overal kom je ze tegen, hoe meer, hoe beter! Zelf heb ik slechts een hangpot, die oneerbiedig aan een verwarmingsbuis hangt, omdat we nog geen haak in het plafond hebben durven bevestigen… Hangpotten zijn er in allerlei soorten en maten van diverse woonmerken. Naast een hangpot, kun je ook kiezen voor een macrame plantenhanger, die in allerlei hippe, frisse kleuren te krijgen en natuurlijk vooral ook zelf te maken is. Je kunt een groot aantal planten, zoals de orchidee, varen, hosta, jasmijnplant en bamboeplant ook laten zweven. Dit heet kokedama, wat letterlijk ‘mosbal’ betekent. Het is een Japanse variant op de bonsai. Op internet zijn verschillende DIY filmpjes te vinden.
 

 
Een plantenstandaard is ook zo’n terug van weg geweest item. Ik heb er twee van het Deense merk Madam Stoltz (verkrijgbaar bij Giga Meubel). Ze staan erg leuk op de grond, maar lenen zich eveneens prima voor een mooi plekje in de vensterbank, op een lage kast of sidetable.
 

 
Mini en airplantjes (tillandsia) zijn een ideale manier om groen aan je interieur toe te voegen, zonder dat het gelijk vol en massaal oogt. Glazen theelichthouders, vitrinekastjes, stolpen of een glazen huisje zijn perfecte styling items voor dit mini groen. Je creeert er in een hand omdraai een mini urban jungle mee. Stolpen lenen zich natuurlijk ook superleuk en handig voor cactussen.
 

 
Een poosje geleden kocht ik bij IKEA waterplantjes. Ik huisvestte ze in een smalle glazen karaf en in een grote vaas. Het effect is ontzettend leuk en weer eens wat anders dan anders; een urban ‘moeras’.