GIGA GUEST: @jes_at.home vertelt alles over haar Hygge.

24-05-2017

Manlief wil het liefst zo oud mogelijk worden, maar wel op een zo gezond mogelijke manier. Op een zo gelukkig mogelijke manier. Hij ging opzoek naar zijn Ikigai, maar niet alleen de Japanners zijn opzoek naar een goede reden om ’s morgens hun bed uit te komen en te zorgen voor een lang, gelukkig en gezond leven. Ook van de Denen kunnen we wat leren.  Met hun Hyggelige levensstijl, behoren zij tot de gelukkigste mensen van de wereld.

Dat geluk wilde ik weleens onderzoeken. Manlief kreeg het boek ‘HYGGE’, dat als subtitel ‘de Deense kunst van het leven’ heeft cadeau en ik raakte nieuwsgierig naar waar hygge voor mij voor staat. De mooiste omschrijving die in dit boek gegeven wordt voor het woord Hygge, vind ik toch wel de volgende: ‘de kunst van het creëren van intimiteit’. En dat is waar het thuis bij het creëren van een interieur, het stijlen van je huis en het kopen van de juiste meubels en accessoires, volgens mij over gaat. Intimiteit creëren en een sfeer waarin je, je thuis voelt, een sfeer die warm en gezellig is. Waarin je vrienden wilt ontvangen en waarin je de buitenwereld even buiten kunt sluiten. En wij als interieurfanaten, zijn voor onszelf bezig met het creëren van een ‘fijn’ thuis.
 
De Denen gebruiken voor die Hygge in huis de volgende ingrediënten en jullie moeten maar eens nadenken of deze elementen ook jouw basis zijn voor een goede sfeer in huis:
“Licht, kaarsen, boeken, een haard vuurtje, een warme kop thee, een gezellig kleedje, warme sokken en een makkelijk zittende trui”.
 

 
Voeg daar bloemen, lekker eten, kleur en wat persoonlijkheid aan toe en ik heb mijn HYGGE samengevat. Na het lezen van het boek refereert Hygge voor mij vooral aan de winter. En door die donkere, natte en koude avonden van de afgelopen week maakten wij het heel Hyggelig in huis en dat werd de aanleiding voor het schrijven van mijn blog. Het haardje ging aan, de kaarsen gingen aan en we zaten lekker in onze makkelijke kleren op de bank. Het was een heerlijke relaxte week, waarin de sfeer totaal ontspannen was. Een opgeruimd huis, betekent een opgeruimd hoofd. Maar in de loop van de week besefte ik ook dat we die Hyggeligheit niet alleen creëren tijdens koude en donkere avonden.

Hygge verplaatst zich in de zomer naar buiten, waarbij een vuurkorf en de BBQ worden aangestoken. Als het donker wordt steken we de kaarsjes aan. Het gevoel van knusheid, het lezen van een boek in de zon, die makkelijk zittende trui en lekker eten kunnen ook heel goed buiten worden toegepast. Toch ben ik van mening dat we in de zomer binnen ook een sfeer kunnen creëren die voldoet aan de Hygge. Voor mijn gevoel creëer ik dan een sfeer van vrolijkheid en intimiteit door bloemen toe te voegen aan ons interieur. Waarschijnlijk typisch Nederlandse Hyggeligheit. De thee maakt plaats voor een lekker zomers drankje. De makkelijk zittende kleding past altijd en ach als we het echt gezellig willen hebben steken we ook in de zomer weleens het haardje of de kaarsen aan.
 

 
Maar dan ben ik nog niet helemaal bij mijn Hygge. Ik denk dat iedereen het met mij eens is dat foto’s sfeer en persoonlijkheid aan een interieur toevoegen. Dat kan op verschillende manieren. Bij mij ontbrak die persoonlijke sfeer in mijn zoete inrichting. Ik ben opzoek naar knusheid door kleur en accessoires toe te voegen, maar verlies daarbij de essentie van persoonlijkheid uit het oog. De accessoires met een verhaal. Dat oude krukje, dat karakter heeft. Een oude camera, die mij doet denken aan waar mijn liefde voor fotografie vandaan komt. Een opgepimpt stoeltje dat van mijn oma was toen zij op kamers ging. En foto’s. Maar die ontbraken.

In mijn huis vond ik heel weinig foto’s terug. En dat vond ik jammer. Dus ik ben de afgelopen periode opzoek gegaan naar foto’s die een verhaal vertelde, die iets vertelde over mijn leven en ik ben opzoek gegaan naar hoe ik deze op een goede manier kon presenteren in mijn huis. Ik kwam tot de conclusie dat als tegenhanger van mijn kleurrijke interieur, zwart/wit foto’s een rustige en stoere toevoeging zijn, die heel goed passen in wat ik thuis wil creëren. Als ik foto’s neerzet, wil ik dat het om de foto gaat, om het verhaal dat het beeld van de foto vertelt. En dat de aandacht niet afgeleid wordt door lijsten. De lijst moet groter zijn dan de foto, waardoor de aandacht naar het midden gaat. De foto moet de juiste plek in de kamer krijgen. De foto kan een karakteristieke afbeelding zijn die verwijst naar wat belangrijk voor mij is. Ik heb er bewust voor gekozen om sommige foto’s af te laten drukken op Forex.

Forex is een soort kunststof plaat die de kwaliteit van de foto behoudt bij het afdrukken, het geeft een strakke en trendy uitstraling, zorgt voor heldere en intense kleuren en licht reflecteert niet op de foto, waardoor de foto het verhaal kan vertellen, dat het moet vertellen. Je kunt de Forex zo ophangen of neerzetten en waar je geen lijst voor nodig hebt. Het past in ieder interieur.
  
Ik wil jullie uitdagen zelf opzoek te gaan naar wat jouw interieur Hygge maakt, waardoor je je thuis voelt, kunt ontspannen en dat geluk kunt ervaren dat ook de Denen ervaren. Opzoek naar de smaak, beelden, geur, geluiden en het gevoel van Hygge. Probeer je ewust te worden van deze belevingen door quality time in te plannen in een voor jou Hyggelige sfeer in een voor jou Hyggelige omgeving. Mocht je Hygge bij jou thuis missen begin dan met te kijken naar je lichtplan (lees hierover alles in het boek) in huis en maak het knus met kaarsen.  En tot slot: “Omarm hygge en word gelukkiger!”
 
De volgende keer lezen jullie alweer mijn laatste blog!
 
Daarom wil ik jullie dit DIY projectje niet onthouden:
 
De trend van de ‘handlettering’ 
 
Al tijden opzoek naar leuke placemats en onderzetters?
Maak ze gewoon zelf!
 
Zoek wat voorbeelden op internet en oefen eerst gewoon op papier.
Koop dan een goede watervaste stift. Koop kurken placemats en onderzetters en leef je uit! En is je placemat mislukt, dan begin je op de achterkant gewoon weer opnieuw!
 
Dit kan dan het resultaat zijn en dat geeft toch net wat meer sfeer en persoonlijkheid aan die mooi gedekte tafel als je vrienden komen eten!
 

 
Lieve groetjes,
Stephanie
 
Volg mij op instagram: jes_at.home