GIGA GUEST: Nieuwbouw-tips van Muk

04-09-2016

In 2014 kochten wij ons nieuwbouwhuisje waar we zo ontzettend trots op zijn. Maar niemand vertelde ons van te voren dat een huis inrichten op papier ontzettend moeilijk is! In gedachten stond ik de muren al te schilderen, maar viel dat even tegen!
 

 
Na al het papierwerk kregen we een stapel bouwtekeningen en een afspraak voor het meerwerk mee naar huis. Al gauw stonden de eerste keuzes ons te wachten. De fundering had een deadline begin 2015. Dat gaf ons 3 maanden om te beslissen hoe we de gehele benedenverdieping in zouden delen, wat voor keuken er zou komen en waar we alle aansluitingen wilden hebben. Lees: dat werd besloten vanaf een A3’tje op de keukentafel bij mijn ouders thuis en onder druk bij een opdringere keukenboer. In de sneltrein van het kopen van een nieuwbouwhuis komen ontzettend veel beslissingen die je vaak pas anderhalf jaar later werkelijkheid ziet worden, wat was dat stressvol!
  
Het werd na een boel wikken en wegen een uitbouw met openslaande deuren, extra stopcontacten (die ik nog nooit heb gebruikt) en een keuken aan de voorzijde van het huis. Had ik het achteraf ook zo gedaan? Misschien niet. De keuken aanschaffen zonder de ruimte te kennen is echt heel, heel erg lastig. We zijn er natuurlijk ontzettend blij mee,  maar nu we er 4 maanden wonen ga je je afvragen, hadden we de trapkast weg moeten laten? En had de keuken misschien niet gaaf geweest aan de achterzijde van het huis? Vragen die ik ongetwijfeld ook had gesteld als het andersom was geweest.
 

 
Na deze keuzes was er in eerste instantie opluchting. De fundering lag, we konden eindelijk zien hoe ‘groot’ ons huis zou worden. Viel dat even tegen. De eerste keer op de bouwplaats was schrikwekkend. IS DIT HET?? En komt de tuin maar tot hier?! Lieve mensen die in deze fase zitten: Het komt goed. Echt! Langzamerhand kwamen er muurtjes, werden we trots van de eerste ramen in ons huisje en verbaasten we ons toen de muren eindelijk stonden, wat leek het groot!
 
De bovenverdieping werd ingedeeld, de tegeltjes voor de badkamer uitgekozen, er werd onderhandeld over prijzen met de zoveelste verkoper en gefantaseerd over hoe het eruit zou komen te zien. De weken voor de oplevering werd het spannend, We konden eindelijk gaan nadenken over de inrichting, het leukste gedeelte!
 

 
De opleverdatum naderde en we moesten nu toch echt keuzes gaan maken. Werd het een massief houten vloer? En de vloerverwarming dan? Of tegels? Maar is dat dan niet kil? Ondertussen stond ik op het punt de bouwplaats op te rennen, want kon ik nou eindelijk niet even bekijken hoe het eruit zag? Ik kon toch geen keuzes maken gebaseerd op 3 bezoekjes in een betonnen box en een geschetste plattegrond op een A3’tje? Paniek alom natuurlijk. Nog enkele dilemma’s: kleurt de keuken wel met de vloer die we in gedachten hebben, doen we RAL 9010 of 9016 op de muren (we kozen 9010) en de bovenverdieping dan?!
 

 
Na al deze en nog 3928 vragen in onze hoofden kwam onze inrichting stukje bij beetje tot stand. De sleutel werd overhandigd, er werd fanatiek geklust en de keuken kleurt prachtig bij ons keramisch parket (echt een aanrader) waar we heel Nederland voor hebben doorgereden. We maken ons huis iedere dag een beetje mooier en het gaat steeds meer bij ons horen. Het is een wereld van verschil met een paar maanden geleden, maar er zijn nog genoeg projectjes!
 
Liefs,
 
Muk