GIGA GUEST: Van voorraadpot naar mini-ecosysteem

22-03-2017

 Een mini-ecosysteem, een terrarium, gesloten microklimaat... Wat voor naam je het beestje ook geeft, feit is: dit is de musthave voor je botanische woonkamer. Ik besloot er zelf een te gaan maken! Hartstikke leuk toch? En het is helemaal niet moeilijk. Even wat inkopen doen bij het tuincentrum en je kan los!


 
Ik had nog twee voorraadpotten staan van een flink formaat, waar ik graag iets leuks mee wilde doen. Bij het tuincentrum heb ik flink wat mini-vetplantjes ingeslagen. Om als toplaag te gebruiken heb ik een soort grind gekozen, natuurlijk kun je er zelf je eigen creatieve draai aan geven. Je kan bijvoorbeeld ook mos gebruiken, boomschorsstukjes of een ander soort steentjes.
 

 
Stap 1: was de vaas, fles of (weck)pot die je wilt gaan gebruiken af, en laat het daarna goed drogen.  De grond waar ik de plantjes in heb gezet is cactusgrond. Dit is een grondmengsel wat afgestemd is op de behoeftes van cactussen en vetplantjes. Bevochtig de grond iets, maar maak het niet te nat. Als de plantjes te lang met hun wortels in de nattigheid zitten kunnen ze gaan rotten, dat willen we natuurlijk niet.
 

 
Stap 2: haal de plantjes uit hun potjes en zet ze in de grond. Druk de grond licht aan rondom het plantje, dan zitten ze stevig. Druk het niet te hard aan, dan knakken de worteltjes.
 

 
Stap 3: als toplaag heb ik voor steentjes gekozen. Je kan deco-steentjes in potten kopen, maar een budgettip is: gewoon grind wat bedoeld is voor buiten in de tuin.  Een zak van 10 kg in even duur als een potje deco-steentjes. Het grind was wel een beetje vies, dus ik heb het eerst goed afgespoeld en daarna laten drogen.
 
Als laatste stap nog even de binnenkant van het glas afnemen met een doekje, het deksel er op: en klaar is je eigen mini-ecosysteempje!
 

 
De potten die ik heb gebruikt zijn niet volledig luchtdicht, dus zal er ook water verdampen. Als je een volledig afgesloten pot hebt, kan je het volledig zelfregulerend maken. Wil je dit gaan doen, gebruik dan een laag steentjes onderin, met een laag actieve houtskool erop, voordat je de grond erop schept. Actieve houtskool gaat de vorming van schimmels tegen. Als je een goede balans hebt gevonden kan zo’n ecosysteem wel meer dan 40 (!) jaar mee! Haha, dat verwacht ik maar niet van mijn eigen. Ik heb ze een mooi plekje gegeven op de eettafel, nu maar hopen dat ze goed gaan groeien!
 
Ga jij binnenkort ook zelf aan de slag? Let me know! Ik ben benieuwd naar het resultaat!
 
Liefs, Joke
@jo.at.home