Hoe onderhoud je marmer?

10-03-2020

Natuurlijk materiaal

Omdat marmer een natuursteen is, krijg je gemakkelijk vlekken en kringen. Marmer is gevoelig en raakt beschadigd door zure vloeistoffen zoals citroensap en azijn. Deze zure vloeistoffen tast de kalk aan waar het marmer uit bestaat. Ook zwarte koffie en thee kunnen je marmeren blad aantasten. Alvast een tip: koop mooie onderzetters voor onder je kopjes en glazen, dan ben je al een hele stap voor.

Als je iets hebt gemorst, pak dan meteen een vochtige schone doek. Wacht niet te lang, want marmer heeft de eigenschap om vocht op te zuigen. Na het afnemen met een vochtige doek, droog je altijd na met een droge doek. Als je viezigheid niet meteen schoonmaakt, dan kan het marmer verkleuren.

Onderhoud marmer

Om marmer zo lang mogelijk mooi te houden in het van belang dat je marmer goed onderhoudt. Zo houd je jouw marmer het langste mooi. Het is belangrijk dat je kiest voor een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor marmer. Marmer is krasgevoelig, dus gebruik geen schuursponsjes of reinigingsmiddelen die krassen kunnen maken. Gebruik altijd middelen met neutrale waarden. Zure middelen maken marmer dof en daarnaast trekt zuur snel in het marmer.

Een emmer lauwwarm water en groene zeep doet wonderen. Let op dat je niet te veel zeep gebruikt anders ontstaat er een vettig laagje op het marmer. Wanneer het marmer vettig is zal vuil en stof zich sneller hechten. Maak het marmer schoon met een doek. Geen groene zeep in huis? Dan is een soda-oplossing ook een goed middel om marmer mee schoon te maken. Om jouw marmer extra te beschermen is het aan te raden gebruik te maken van een marmerbeschermer of impregneerolie.

Schoonmaken maar!

Wat heb je nodig?

  • Lauwwarm water
  • Een zachte spons of doek
  • Reinigingsmiddel, soda of groene zeep.
  • Een doek of zeem.

Aan de slag!

  • Maak een sopje van groene zeep of soda. Gebruik nooit teveel zeep, dat kan een vettig laagje aanbrengen op het blad waardoor viezigheid en stof nog langer blijft zitten.
  • Maak dan het marmer met het sopje schoon met de zachte spons of doek. Wrijf niet te hard om krassen te voorkomen. Veeg altijd in een ronde beweging over het blad.
  • Neem het marmer af met schoon water zodat er geen resten van het schoonmaakmiddel achterblijven.
  • Droog het marmer af met een droge doek.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust, wij staan klaar voor advies. Bel ons: 035-879 60 32 of mail naar info@gigameubel.nl. Geïnteresseerd geworden in marmer? Kom langs in onze showrooms in Soest en Wommelgem daar staan interieurspecialisten klaar voor advies.