Let there be light!

20-05-2018

Zelf ben ik gek op een licht huis. Wij hebben veel ramen en hebben daarom veel natuurlijke lichtinval. Tijdens het bouwen van ons huis hebben wij er bewust voor gekozen om een extra raam te laten plaatsen op de overloop. Dat geeft zo’n ruimtelijk en licht effect. Als de zon dan schijnt en weerkaatst tegen de witte gevel van de buren, is het net of je in een Spaans dorpje zit. 
Al die ramen hebben soms wel een nadeel, want ramen lappen is nou niet bepaald mijn hobby, maar dat nemen we maar voor lief.
 


Licht in huis is heel belangrijk. Iedere ruimte in huis heeft z’n eigen lichtbron nodig. Als je gezellig in een hoekje zit met een leesboek heb je ander licht nodig dan wanneer je op de bank tv aan het kijken bent of in de keuken tijdens het kokkerellen. 
Bij het nadenken over een lichtplan moet je zoveel rekening houden met situaties. Een goed lichtplan is dus belangrijk.

Zo hebben wij advies ingewonnen bij het bouwen van ons huis. In de keuken en badkamer hebben wij tijdens de bouw al spots laten plaatsen. Deze zijn meteen in het beton verwerkt, zodat je geen verlaagd plafond nodig hebt om de draden weg te werken. Het fijne van de spots is dat ze dimbaar zijn. Zo heb je voor iedere situatie het perfecte licht. Als ik aan het koken ben dan staan ze feller dan wanneer ik ’s avonds op de bank zit. 

 

Staande lampen, muurlampen, tafellampen, ze zijn er in vele soorten en maten. Welke moet je nou kiezen? Er is zoveel keuze…. Als tip geef ik je graag mee dat je vooral moet denken aan wat je op die plek wilt bereiken met het licht. Wil je een schilderij of kast uitlichten? Gebruik dan een staande lamp die gericht is op het object. Je ziet nu veel van die staande, industriële spots, die kan je goed voor deze sfeer gebruiken.
Heb je zin om lekker in een hoekje te kunnen lezen? Gebruik dan een leeslamp die je ook feller kan zetten. Zo heb je genoeg licht tijdens de donkere dagen. 
Muurspots en muurlampen zie je ook erg veel. Mocht je de muren nog moeten behandelen dan is het zo mooi om die (rottige) draden daarin weg te werken. Al moet ik eerlijk zeggen dat ze tegenwoordig ook goed nadenken over de bedrading en het vaak er nog tof uitziet ook. 
 


We zitten nu lekker, als het weer mee zit, in de tuin. Daarin zie je ook dat verlichting een steeds belangrijkere rol speelt. Zo heb je super leuke solar verlichting die door de zon opgewekt wordt. Het voordeel is, dat je ze overal kan ophangen of neerzetten. Je ziet hierin ook dat ze mee gaan met de trends. Glazen peertjes, industriële kapjes, lampionnen, windlichten met solar, zo betrek je de sfeer van je tuin bij je huis. Wij hebben naast de sfeerverlichting ook de tuin verlicht met spots. Deze gaan automatisch aan als het schemerig wordt. Zo worden delen van de tuin subtiel uitgelicht wat ’s avonds een mooi effect geeft. Zo kijken we nooit in een donker gat als we binnen zitten. Mocht je plannen hebben om je tuin aan te pakken, neem dan ook een lichtplan mee. Geloof me, het kost wat maar het maakt je echt super blij.


 


Of het nou buiten in de tuin is of binnen met de lampjes aan, ik wens jullie een heerlijke zomer toe.
 
Lieve groet,
Evelien
 
@MoodsbyEef