Shine Bright

25-02-2018

Telkens weer verbaas ik mij erover dat veel mensen hun woonkamer slecht verlicht hebben. Verlichting is zo belangrijk in een interieur. Er zijn best veel woningen die er ’s avonds uitzien alsof het winkels zijn, waarvan de meubels dan in de spotlights staan. Althans dat zou je haast denken als je ziet wat voor felle lampen er in de woonkamer branden. Sommige winkeliers zouden er nog wat van kunnen leren met betrekking tot het verlichten van de etalage, maar dat ter zijde.                                                                                                                                                            
Nou weet ik vanuit mijn eigen omgeving dat velen het lastig vinden om verlichting goed op elkaar af te stemmen. In deze blog geef ik jullie graag wat tips.


 
 Zorg ten eerste voor een goede basisverlichting. Hierbij moet je denken aan de plafondlampen en spotjes, waarvoor vaak bij oplevering van een huis al kabels zijn aangelegd. Deze plafondlampen zouden in principe ’s avonds niet hoeven branden als sfeerverlichting. Tenzij je er een dimmer op hebt zitten.
Wij hebben in huis ook twee plafondlampen hangen. Dit zijn zeg maar de hoofdlampen en branden alleen als we even snel wat moet pakken of als we net thuis komen.
Als we s avonds beneden zijn branden de lampen boven de eettafel, evenals de spotjes in de aanbouw, in de erker en in de afzuigkap. Deze spotjes en eetlampen kunnen we dusdanig zacht draaien dat ze een deel van de kamer verlichten. Deze lampen hoeven op dat moment niet functioneel te zijn. Tijdens het eten of als er gewerkt moet worden draaien we de verlichting feller en wordt het ook functioneel. De plafondlampen hangen er wel, maar hebben we dus eigenlijk zelden aan.       
 

 
Bij het maken van een lichtplan probeer ik er met sfeerverlichting altijd voor te zorgen dat waar het licht (de lichtbundel) van de ene lamp stopt, het licht van een andere lamp dit oppakt. Ze mogen zelfs wel net in elkaar overlopen. Als je dit probeert te realiseren zal je geen donkere hoeken in je interieur hebben.
 
Om het aangenaam en sfeervol te houden heb ik op vele lampen een dimmer. Tegenwoordig heb je ook spaarlampen die “dimmable” zijn en voor LED lampen heb je ook speciale dimmers. Wij hebben het geluk dat we op meerdere plekken spotjes hebben die we kunnen dimmen. Daardoor hebben we een mooie basis aan verlichting die al een groot deel van de woonkamer en keuken verlicht. Voor de overige lampen heb ik gekozen voor ‘warm white’, dit vind ik persoonlijk het sfeervolste en minder kil aan doen dan de hele witte lampen.
 
Wanneer je de basisverlichting; spotjes en lampen boven de tafel op orde hebt, ga je kijken naar de eyecatchers van je interieur. Deze kan je met bijvoorbeeld een mooie filmlamp uit gaan lichten in je interieur. Grote kasten kan je, wanneer ze glas hebben, voorzien van spotjes binnenin of anders spotjes bovenop de kast. ’s Avonds kan je dan kijken waar nog donkere vlakken overblijven. Deze kan je voorzien van een leuk hanglampje of een lichtsnoer met bolletjes.
 

 
Bij de eettafel hebben wij zelf momenteel mooie oosterse lampen hangen. Zelf ben ik er nog steeds verliefd op.  Echter hebben we nu een bredere tafel en het bereik van de lamp komt niet tot de hele breedte van de tafel. Dit is erg vervelend, want met lezen of werken heb je juist vlak voor je licht nodig en zover komt de bundel niet. We zouden de lampen iets omhoog kunnen hangen, maar lampen die te hoog boven de eettafel hangen vormen daardoor vaak geen geheel meer met de eethoek. Ze gaan losse elementen vormen, die ergens boven de tafel zweven. In plaats van dat het een mooi geheeld vormt samen.             

Het is dus ook wel een beetje gevoel hebben voor….  Dus afgezien van dat het mooi kan staan, is het belangrijk dat het wel, waar nodig praktisch en functioneel is. De oosterse lampen moeten dan maar ergens anders in huis een plekje krijgen. Kom je er zelf echt niet uit? Wie weet kan ik je op weg helpen…..    
 
 
Tot de volgende blog.


Groetjes,

Karin     
@woonenzostyling