Trends & InspiratieWoonkamer inspiratieEetkamer inspiratieSlaapkamer inspiratie 22 februari 2022

Een kleurenpalet maken voor je interieur

Door A photo of Giga Meubel Giga Meubel  van Giga Meubel

Het kiezen van kleuren voor in je interieur kan echt een uitdaging zijn. Welke kleur heeft de uitstraling die ik zoek en welke kleuren kan ik met elkaar combineren? Je kunt natuurlijk kleuren kiezen op gevoel, maar veel mensen vinden dit toch lastig. Onze tip is: Maak een kleurenpalet. Een kleurenpalet is de basis van je interieur en vanuit hier kun je keuzes maken over je behang, meubels en accessoires.

De juiste kleur voor de juiste ruimte

Elke kleur heeft een effect en brengt een bepaalde sfeer of uitstraling met zich mee. Als je een kleurenpalet wilt maken voor een kleinere ruimte, raden we je aan om te kiezen voor een lichter kleurenpalet. Een licht kleurenpalet zorgt ervoor dat de ruimte groter oogt. Daarnaast is het interessant om te kijken naar de lichtinval in je ruimte. Als het licht in je ruimte uit het noorden komt, kun je het beste kiezen voor een kleurenpalet met warme tinten. Voor licht uit het zuiden kun je eigenlijk alle kleuren gebruiken.

Bepaal je kleurenpalet met een app

Er zijn verschillende apps ontwikkelt waarmee je zelf gemakkelijk je kleurenpalet kunt samenstellen. In zo’n app kun je gemakkelijk zien welke kleuren goed combineren. Een voorbeeld van zo’n app is Color Scheme. Daarnaast heb je ook apps waarmee je kunt zien hoe een kleur zou staan op je muur, zoals de Flexa app.

Ton sur ton

Ton sur ton is een woord dat afkomstig is uit de Franse betaal en betekent letterlijk toon op toon. Hierbij kies je dus één basiskleur en voer je deze door in verschillende tinten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor groen als basiskleur en spelen met verschillende tinten, van donker tot licht en van blauwgroen tot geelgroen. Ton sur ton zorgt voor een rustige uitstraling.

De 60-30-10 regel

Als je hebt bedacht welke kleuren je in je ruimte wilt hebben, is het belangrijk hoe je de juiste balans creëert. Een makkelijk hulpmiddel is de 60-30-10 regel, dit houdt in dat je de basiskleur voor 60% van de kamer gebruikt, de tweede kleur voor 30% en de laatste kleur voor 10%. De eerste kleur zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor de muren, de tweede kleur voor de bank en grotere meubels en de laatste kleur gebruik je dan voor accessoires.  

Inspiratie

Je bent eruit, je weet welke kleuren je wilt gebruiken en hoe je ze ongeveer wilt toepassen. Voor extra inspiratie kun je op Pinterest kijken. Zoek naar jouw kleuren en bekijk hoe anderen dit hebben toegepast in hun interieur.

Deel dit artikel

Laatste meubel trends, inspiratie & tips!