Advies 17 februari 2020

De ideale zithoogte van de barkruk

Door A photo of Giga Meubel Giga Meubel  van Giga Meubel

Barkrukken, ze zijn er in verschillende soorten en maten. Naast de uitstraling en het comfort, is de zithoogte een belangrijk aandachtspunt om niet te vergeten. Daarom is het goed om de ideale hoogte voor jouw bartafel, barkruk of barstoel grondig te onderzoeken voordat je een aankoop doet. Het vinden van de ideale barkruk kan nog een hele uitdaging zijn en daarom proberen wij met deze blog dit iets eenvoudiger te maken.

De perfect zithoogte

Er is één belangrijke richtlijn voor de ideale zithoogte van de barkrukken en barstoelen; met een eenvoudige rekensom is de zithoogte te berekenen. Je moet alleen de hoogte van je bar- of countertafel weten. Daar trek je 27-30 centimeter vanaf en dan heb je de juiste hoogte van jouw barkruk. Tussen de bovenkant van de bartafel/countertafel en de bovenkant van de zitting moet namelijk ongeveer 30 centimeter zitten. Om dit te verduidelijken, geven we een voorbeeld. Stel, je hebt een bartafel van 105 centimeter, dan haal je daar 27-30 centimeter vanaf en kom je uit op barkruk met de hoogte van 72 tot 75 centimeter. Zo makkelijk kan het zijn!

Richtlijnen hoogte barkruk

In de onderstaande tabel lichten we deze hoogtes van tafels toe in combinatie met de hoogte van de barkruk. De hoogte van bartafels en countertafels zijn ook toe te passen op een kookeiland.

Hoogte bartafel/countertafel Hoogte zitting stoel
90 cm 60-63 cm
95 cm 65-68 cm
100 cm 70-73 cm
105 cm 75-78 cm
110 cm 80-83 cm
115 cm 85-88 cm

Barkruk Nissa heeft een hoogte van 98 centimeter en een zithoogte van 75 centimeter, deze past dus perfect bij een bartafel van 105 centimeter.

De keuze tussen een verstelbare of vaste barkruk

Er zijn twee soorten barkrukken, de verstelbare en vaste barkruk. De verstelbare barkruk brengt een aantal voordelen met zich mee die een vaste barkruk niet heeft. Allereerst kun je een verstelbare barkruk aanpassen aan de hoogte van jouw tafel. Heb je een kookeiland en bartafel? Een verstelbare kruk kan zonder problemen bij beide plekken worden aangeschoven. Heb je kinderen in huis? Dan kan een verstelbare barkruk handig zijn. Je kunt de hoogte van de barkruk namelijk aanpassen aan de kinderen, waardoor zij goed aan de bartafel kunnen zitten. Daarnaast kun je de zitting van een verstelbare kruk draaien, in sommige gevallen kan dit fijn zijn. Helaas heeft een verstelbare kruk ook een nadeel ten opzichte van een vaste barkruk. Een vaste barkruk staat op vier poten, waardoor hij stevig op de grond staat. Een verstelbare kruk heeft één poot en is daarom minder stabiel. Er zijn een aantal soorten vaste barstoelen en barkrukken, die een standaard zithoogte hebben:

De counterstoel

Deze stoel heeft een zithoogte van ongeveer 65 centimeter; de perfecte afmeting voor bij een countertafel. Ook zijn counterstoelen geschikt bij een lager kookeiland of lagere bar.

De barkruk

De vaste barkruk heeft meestal een zithoogte tussen de 70 en 78 centimeter. Vaste barkrukken hebben de ideale hoogte voor een bartafel van 100 tot 110 centimeter. Barkruk Britt op onderstaande foto bijvoorbeeld, heeft een zithoogte van 75 centimeter.

De barstoel

De vaste barstoel heeft ongeveer dezelfde zithoogtes als die van een barkruk. Het belangrijke verschil tussen de kruk en stoel, is dat een stoel een leuning heeft. Dit kan prettiger zitten. Vaste barstoelen hebben de perfecte hoogte voor een bartafel van 100 tot 110 centimeter.

Wil je meer informatie over de juiste zithoogte van barkrukken en barstoelen? Neem contact met ons op! Heb je nog vragen? Stel ze gerust, wij staan voor jou klaar voor advies over de juiste hoogte van de barkrukken. Bel ons op 035 – 879 60 32 of mail naar info@gigameubel.nl. Wil je de barkrukken van Giga Meubel met eigen ogen zien? Dat is geen probleem. Wij hebben een showroom in Soest waar je de parels kunt bekijken.

Deel dit artikel

Laatste meubel trends, inspiratie & tips!