Trends & Inspiratie 23 juni 2021

Japans Scandinavisch interieur: Japandi

Door A photo of Giga Meubel Giga Meubel  van Giga Meubel

Japandi anno 2021, een opkomende trend in de interieurwereld. Volkomen begrijpelijk, want de stijlen sluiten goed aan bij elkaar en zorgen voor een minimalistisch interieur met interessante materialen en spannende accessoires. Beide stijlen hebben overeenkomstige karaktereigenschappen. Hieronder valt het lichte kleurgebruik, de functionaliteit van het interieur en de natuurlijke materialen. Als we spreken over functionaliteit van het interieur gaat dit over dat alle meubels in het interieur een functie moeten hebben. In de Japandi woonstijl plaats je geen accessoires, meubels of andere stukken die geen reden of functie hebben. Japandi draait om minimalisme en zuiverheid, hierbij passen geen tierlantijntjes en andere onnodige poespas bij.

Kleurenpalet vanuit twee landen

De kleurenpaletten van de landen zijn eenvoudig te combineren. Beide landen kiezen voor een licht en natuurlijk interieur. Dit heeft een specifieke reden. De zon gaat in de Scandinavische landen en in Japan vroeg onder. Hierdoor is het in de avond snel donker in de huizen. De inwoners van deze landen kiezen er daarom voor om gebruik te maken van een licht kleurenpalet, al wordt in Japan het palet aangevuld met een aantal donkere tinten. Verder in deze blog wordt hier meer over uitgelegd. De volgende kleuren worden vaak gekozen in een monochroom Japandi interieur:

  • Beige
  • Grijs
  • Zand
  • Bruin
  • Wit

Japandi is dus echt letterlijk een combinatie van de rustige zen kleuren met de design meubels uit Scandinavië, wat samen veel rust geeft! Het hoeft dan zeker niet dat het interieur helemaal in één bepaalde tint is. Wel is het belangrijk om mee te geven dat felle kleuren in een Japandi interieur not done zijn. Wanneer je felle kleuren gaat toevoegen, zal het eenvoudige minimalistische karakter van de interieurstijl verloren gaan.

Japans en Scandinavisch: natuurlijke materialen

De natuurlijke materialen is in de Japandi stijl niet te missen. Je hebt bij Japandi veel invloeden die je aan de natuur doen denken. Het materiaal is niet of weinig bewerkt. Het Scandinavische interieur gebruikt andere materialen dan het Japanse interieur, maar daarom zijn ze ontzettend leuk te combineren. De volgende materialen komen voor in het Scandinavische interieur:

  • Hout. Dit kan in alle lichte kleuren en soorten zijn. Geen donkere of robuuste houtsoorten, dat is meer iets voor het industriële interieur.
  • Katoen. Denk hierbij aan beddengoed, kussens en plaids.
  • Linnen. Onbewerkte linnen stof komt in de Japandi stijl goed tot zijn recht.
  • Rotan. Lichte rotan meubels kleuren mooi in het kleurenpalet. 

De volgende materialen komen voort uit de Japanse woonstijl:

  • Ruwe zijde. Zo natuurlijk mogelijk. 
  • Bamboe. Duurzaam, sterk en een echte interieurtrend.
  • Rijstpapier (washi). Gebruikt voor kamerschermen, lampen en raamdecoratie.

Door de bovenstaande materialen kun je het perfect Japandi interieur stijlen. Denk er hierbij constant aan dat alles minimalistisch, zacht en rustig moet blijven. Je hebt natuurlijk verschillende kamerschermen van rijstpapier met drukke prints en donkere kleuren. Dat staat heel tof in een interieur, maar hoort niet thuis in een Japandi interieur.

Organische vormen is een must vanuit Japan

In Scandinavië wordt voornamelijk gewerkt met rechte vormen. In Japan is dit anders, hier wordt gebruik gemaakt van ronde en ovale vormen. Met organische vormen benadruk je de zachtheid in het interieur. Naast deze vormen kunnen ook de meest extravagante vormen gebruikt worden, denk aan de druppelvorm, als ze maar organisch zijn zoals bijvoorbeeld de draaifauteuil Woolly. Een mooie combinatie van rechte vormen en organische vormen zorgt voor het uiterlijk van het Japandi interieur.

Contrasten creëren

Het creëren van contrasten heeft de Japandi interieurstijl hoog aan het vaandel. De Scandinavische interieurstijl is vrij monochroom in natuurlijke tinten. De Japanse interieurstijl wordt hieraan toegevoegd, meestal door middel van accessoires of meubelstukken. Deze accessoires en meubelstukken hebben donkere kleuren, waardoor er een duidelijk contrast te herkennen is. Denk hierbij aan de kleuren donkergroen, donkerbruin en zwart. Dit zijn kleuren die in het Japanse interieur veel terugkomen en daarom perfect aansluiten bij de Japandi stijl. Denk er hierbij wel aan om geen tierelantijntjes of andere onnodige accessoires te plaatsen. Alleen wanneer het accessoire daadwerkelijk iets toevoegt, is het passend in de Japandi woonstijl.

Planten toevoegen voor het totaalplaatje

Planten zijn niet te missen in een Japandi interieur. Naast dat planten een luchtzuiverende werking hebben, brengt het levendigheid in het interieur. De groene kleuren sluiten mooi aan bij de zachte tinten die gebruikt worden in de Japandi woonstijl. Een bonsai boom is typisch Japans en past daarom perfect bij de Japandi interieurstijl. Ook planten met grote bladeren, zoals de gatenplant (monstera) of de olifantsoor (alocasia) zijn zeer geliefd in dit interieur. Heb je geen groene vingers? Geen probleem, er zijn genoeg replica planten verkrijgbaar die je alleen op de plek hoeft te zetten!

Japandi bij Giga Meubel 

Wil je na het lezen van deze blog ook aan de slag om jouw interieur Japandi te maken? Dan kan inspiratie opdoen nooit geen kwaad. Kom eens langs in onze showroom in Soest om inspiratie op te doen en om verschillende Scandinavische en Japanse meubels te bekijken. Daarnaast kun je ons ook altijd bereiken via 035-8796032 of mail naar info@gigameubel.nl.

Deel dit artikel

Laatste meubel trends, inspiratie & tips!