Tips en tricks; het reinigen van marmer

23-11-2020

Marmer is een prachtige manier om je interieur te verrijken. Deze natuursteen geeft je interieur een instant boost van tijdloze schoonheid. Iedereen weet ondertussen wel dat marmer helemaal van deze tijd is, maar wat misschien nog wel het belangrijkste is; hoe houdt je marmer mooi? In deze blog geven we je wat praktische tips en tricks waarmee je marmer kunt reinigen en op zijn mooist houdt!

Vlekken uit marmer

Omdat marmer een natuursteen is, krijg je er gemakkelijke vlekken en kringen in. Door zure vloeistoffen zoals jus d’orange raakt de steen snel beschadigd. Dit komt doordat het zuur in de vloeistof de kalk aantast waar marmer voornamelijk uit bestaat. Ook kan een lekker kopje koffie hele lelijke kringen achterlaten op jouw marmeren tafel. Zoals natuurlijk bij heel veel dingen geldt, je kunt beter voorkomen dan oplossingen zoeken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van onderzetters op tafel.

Reinig regelmatig het marmer

Om marmer mooi te houden is regelmatig reinigen heel belangrijk. Mocht er nou toch nog een vlek of kring in je tafel zijn gekomen, reinig het dan direct. Zorg allereerst dat je de juiste schoonmaakspullen gebruikt. Bij heel veel supermarkten verkopen ze tegenwoordig allerlei speciale schoonmaakmiddelen voor natuursteen. Marmer is erg krasgevoelig, dus gebruik nooit een schuursponsje of agressieve reinigingsmiddelen. Voor een doeltreffende reiniging hebben wij alvast een boodschappenlijstje voor je gemaakt: 

  • Groene zeep, soda of een speciaal schoonmaakmiddel voor marmer
  • Een emmer met lauwwarm water
  • Een zachte doek of spons (nooit een schuurspons)
  • Schoon water
  • Een droge doek
  • Dit stappenplan

Stappenplan

  1. Maak een sopje van de groene zeep, soda of reinigingsmiddel voor marmer (let op; gebruik niet te veel).
  2. Maak het marmer voorzichtig schoon met het sopje en een doek of zachte spons. Wrijf niet te hard om krassen te voorkomen. Wrijf in ronde bewegingen over het oppervlak.
  3. Neem het marmer af met schoon water zodat er geen resten achterblijven op de natuursteen.
  4. Droog het grondig af met een droge doek. 

Krassen

Zit er eenmaal een kras in het marmer, dan is het niet zo gemakkelijk om deze te verwijderen. Kleine, oppervlakkige krassen zijn vaak al minder zichtbaar als je het marmer reinigt zoals we hierboven hebben beschreven.

Zit er een diepere kras in het marmer? Dan kun je met heel fijn schuurpapier proberen de kras te verwijderen. Ga voorzichtig te werk en let op dat je geen extra krassen maakt! Vind je het een te groot risico om zelf met schuurpapier aan de slag te gaan? Overweeg dan om een natuursteenspecialist naar het marmer te laten kijken. 

Instructievideo:

 

Meer weten over het reinigen van marmer?

Hopelijk weet jij nu precies hoe je te werk moet gaan met jouw marmeren meubels. Heb je toch nog vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. Wij geven jou met alle liefde advies over het reinigen van marmer. Bel ons: 035-8796032 of mail naar info@gigameubel.nl.