Advies 24 februari 2021

Wat is de ideale salontafel voor in jouw interieur?

Door A photo of Giga Meubel Giga Meubel  van Giga Meubel

Hoe kies je de perfecte salontafel die helemaal bij jouw interieur past? Er bestaan heel wat salontafels, in alle mogelijke uitvoeringen, materialen en vormen. Een salontafel kan je interieur maken of kraken. Maar hoe ga je nu precies die ene salontafel vinden die perfect bij jouw interieur past?  Wij geven jou hier alvast wat punten waar je rekening mee moet houden zodat je straks de perfecte salontafel in je woonkamer hebt staan.

Wat is de juiste hoogte van de salontafel?

De ideale hoogte van je salontafel is makkelijk te berekenen. Het is verstandig om eerst even de zithoogte van de bank op te meten. Aan de hand van de zithoogte kun je de ideale hoogte van de salontafel bepalen. De perfecte salontafel heeft een hoogte die gelijk is aan de zithoogte van de bank tot maximaal 10 centimeter erboven. Voor de TV-hoek is dit zeker een belangrijk punt. TV-toestellen staan of hangen tegenwoordig vrij laag. Als je een te hoge salontafel kiest, staan er op je tafel gegarandeerd vaak spullen in de weg.

Voor welke afmetingen ga je?

De afmetingen zijn zeker belangrijk, omdat een te grote tafel er misschien niet mooi uitziet in vergelijking met andere meubels in de kamer. Er zijn een aantal standaard afmetingen van een salontafel. Dit zijn, zoals gezegd, standaardmaten. Uiteraard pas je de afmetingen van je salontafel aan aan de ruimte die je hebt in de woonkamer. Als goede vuistregel moet de tafel die je koopt minstens de helft van de lengte van je bank zijn, maar niet langer dan de bank zelf. Als je een kleiner huis hebt, prop de woonkamer dan niet vol. Een goed alternatief is dan om te kiezen voor industriële bijzettafels die je combineert tot en salontafel.

Hoe kies je de juiste vorm?

Nadat je de hoogte en de lengte hebt bepaald, is het tijd om de ideale vorm van de salontafel te kiezen. Vaak komt het kiezen tussen een vierkante, rechthoekige, ovale of ronde salontafel neer op de lengte en de vrije ruimte eromheen, en het soort bank dat je hebt. Als je een standaard bank hebt, raden we een ovale of rechthoekige salontafel te gebruiken. Als je een modulaire bank of een hoekbank hebt, raden we aan om een ronde of vierkante salontafel te gebruiken. Natuurlijk kan het ook mooi zijn zonder deze regels te volgen als je een specifieke salontafel in gedachten hebt!

Welke functie zal de salontafel hebben?

Ook dit is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Wordt de tafel als decoratiestuk geplaatst of ga je het ook gebruiken als opslag? Hoeveel opslagruimte is dan voldoende? Ongeacht of er opslag nodig is, is de kans groot dat je er een drankje of een schaal op wilt zetten zonder het risico dat het valt. Let dus op wat de mogelijkheden zijn!

Nog een laatste tip: vergeet de loopruimte niet.

Hoe groot of klein je woonkamer ook is, het is belangrijk om de loopruimte niet te vergeten. Hou altijd een afstand van minimaal 40 centimeter tussen je salontafel en je zitbank. Denk bij je loopruimte aan voetbanken die je eventueel aanschuift. Zij tellen mee als zitbank om de afmeting van je salontafel te bepalen.

Een salontafel bestellen bij GigaMeubel

Hopelijk hebben we je me deze blog een beetje op weg geholpen met het kiezen van jouw ideale salontafel. Heb je toch nog vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. Wij geven jou met alle liefde advies over verschillende salontafels. Bel ons: 035-8796032 of mail naar info@gigameubel.nl

Deel dit artikel

Laatste meubel trends, inspiratie & tips!