Advies 24 april 2021

Wat is leer? Giga Meubel legt het aan je uit!

Door A photo of Giga Meubel Giga Meubel  van Giga Meubel

Bij Giga Meubel verkopen we verschillende meubels die van leer zijn. Maar wat is leer nou precies? Leer is voor heel veel producten te gebruiken, zo ook voor meubels. Maar wist je dat er ontzettend veel soorten leer zijn? En dat iedere leersoort weer andere eigenschappen heeft en daardoor ook een bepaald onderhoud nodig heeft? In deze blog leggen we het graag aan je uit. 

Leer is toch gewoon leer? 

Heel kort door de bocht, nee, leer is niet zomaar leer. Leer is een ontzettend veelzijdig product met heel veel mogelijkheden. Daarnaast is de diversiteit in leersoorten groot en zijn de eigenschappen van elke leersoort weer anders. Leer wordt eigenlijk niet gemaakt, maar is gegroeid. Het is een natuurproduct en wordt met verschillende methoden bewerkt tot het eindproduct. 

Verschillende huidsoorten 

Leer van rund is de meest voorkomende soort, maar er zijn meer leersoorten. Naast varkens- of koeienhuiden zijn er ook huiden van dieren die wat ‘luxer’ zijn. Deze huiden worden bewerkt tot bijvoorbeeld lamsleer, kalfsleer en hertenleer. Zelfs de huiden van krokodillen, slangen, vossen, konijden en vissen kunnen tot leer worden verwerkt. Het verwerken van huiden van een aantal diersoorten is omstreden, bijvoorbeeld omdat het een beschermde diersoort betreft.

De verschillende lagen dierenhuid 

Een dierenhuid bestaat uit drie verschillende lagen. Ten eerste de opperhuid, dat is de huid wij zien tijdens het leven van het dier. Vervolgens zit daaronder de leerhuid, die uiteindelijk wordt gebruikt voor leer. De derde laag is het onderhuids bindweefsel. Door de bovenste en de onderste laag te verwijderen, kun je vervolgens de leerhuid op verschillende manieren behandelen. 

Soorten leer

Zoals we ook al gezegd hebben, zijn er veel verschillende afwerkingen van de dierenhuid. We zetten hier vijf bekende afwerkingen op een rijtje voor je: 

 

  • Vol-aniline leer: het leer is door en door geverfd zonder verdere bewerking.

  • Semi-aniline leer: het leer wordt eerst gekleurd in een vat. Daarna wordt een dunne laklaag aangebracht voor extra bescherming. Het leer voelt glad en soepel.

  • Nubuck leer: dit is geschuurd vol-aniline leer. Dit geeft een luxe fluwelen effect.

  • Microvezel leer: er wordt een laag microvezel met lijm over de huid gelegd.

  • Old Saddle leer: met de hand wordt het leer in de was gezet.

Leer onderhouden

Verschillende soorten leersoorten vergen ook verschillend onderhoud. Heb je bijvoorbeeld een leren bank of stoel? Dan kan deze blog jou misschien wel helpen. 

Leren meubels bij Giga Meubel

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of heb je advies nodig? Laat het ons vooral weten. Neem gerust contact met ons op. Wij geven jou met alle liefde advies! Bel ons: 035-8796032 of mail naar info@gigameubel.nl.

Deel dit artikel

Laatste meubel trends, inspiratie & tips!