Advies 5 januari 2021

Welke maat vloerkleed is geschikt voor mijn huis?

Door A photo of Giga Meubel Giga Meubel  van Giga Meubel

Eindelijk een kleur kunnen kiezen? Het juiste printje kunnen vinden? En de knoop doorgehakt wat betreft het materiaal? Klaar met die keuzestress, zul je denken. Maar nee- nog één laatste stap. Het kiezen van de juiste afmetingen voor het vloerkleed: een klusje van formaat dus! Om het wat makkelijker te maken, geven we je graag een duwtje in de juiste richting met een aantal tips en richtlijnen zodat jij antwoord krijgt op de vraag ‘welke maat vloerkleed past het beste in mijn huis?’.

Tip 1 Om maar gelijk met de deur in je vloerkleedloze huis te vallen: een goede tip om te zien welke maat vloerkleed het beste in de desbetreffende ruimte past, is het gebruik van plak tape op de grond. Door verschillende vierkanten (of cirkels in het geval van een rond vloeerkleed) af te plakken, krijg je alvast een klein beetje inzicht in hoe het vloerkleed de ruimte zal vullen. 

Tip 2 Wanneer je een klein vloerkleed in een ruimte wilt plaatsen, geldt de vuistregel om minstens een strook van ongeveer 25 centimeter over te houden tussen het tapijt en de muur. Hierdoor oogt het geheel ruimtelijk en komt het vloerkleed het beste tot zijn recht.

Tip 3 Wanneer je een middelgroot of groter vloerkleed in een ruimte gaat leggen, is de vuistregel voor de strook nog iets royaler. Door ongeveer 50cm tussen de muur en het vloerkleed over te laten, komt het tapijt het beste tot zijn recht en ziet het geheel er groter en ruimer uit. 

Giga Meubel heeft een ruim assortiment in verschillende maten, materialen en patronen vloerkleden.

Vloerkleden in de woonkamer

Er valt niet omheen te draaien maar een grote bank waar je diep in ploft is toch wel echt een fijn gevoel. Niets lekkerder dan na een lange dag in één streep naar de bank te lopen om daar vervolgens niet meer af te komen. Naast in je alledaagse leven, speelt ook in het bepalen van de juiste maat vloerkleed, de bank een cruciale rol. Zo zijn er globaal gezien drie manieren om je vloerkleed bij je bank te plaatsen.

1. Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen

We beginnen met het kleinste formaat vloerkleed. Vooral in kleinere woonruimtes is het aan te raden om een vloerkleed onder de salontafel te plaatsen. Zorg ervoor dat het vloerkleed nog een paar centimeter onder de tafel uitsteekt zodat het niet ‘opgepropt’ lijkt. Tussen de bank en het vloerkleed houd je ongeveer een strook van 20 centimeter om de bank, de tafel en het vloerkleed de ruimte te gunnen. 

Ook wanneer je over een mooie vloer beschikt, maar toch een warme vibe aan je aan je woonkamer wilt toevoegen is een klein, bescheiden vloerkleedje geschikt. Zo breek je het geheel op en versterkt de pracht van de vloer én van je tapijtje elkaar. 

Maat-advies

Het ligt een beetje aan de grootte van de salontafel, maar in de meeste gevallen is het kleinste formaat, 80x150cm voldoende.

2. Doe maar gemiddeld, dan doe je al gek genoeg

De meest traditionele manier is om de voorpoten van je bank op het vloerkleed te zetten. Hierdoor creëer je een bepaalde synergie in de woonkamer omdat als het ware alle meubels een eenheid vormen, met het vloerkleed als bindende factor. Deze manier is zeer gangbaar omdat het in de meeste indelingen toe te passen is. Meet voordat je het vloerkleed bestelt, de bank op. Zorg ervoor dat het vloerkleed ongeveer 15 tot 18cm onder de bank eindigt. Om de juiste eenheid te krijgen is aan te raden een strook vloerkleed van ongeveer dezelfde aantal centimeters aan de zijkant van de bank over te houden. 

Maat-advies

In de meeste gevallen hebben tweezitsbanken een breedte van ongeveer 160 cm, waardoor je aan een vloerkleed in de standaardmaat 133cm x 200cm genoeg zal moeten hebben. Toch raden we aan om in dit geval voor een maatje groter, 160 x 230cm te overwegen. Geef je bank de ruimte en houdt wanneer je een salontafel voor de bank wilt plaatsen, hier genoeg plek voor over. Hetzelfde geldt voor een driezits. Deze hebben normaal gesproken een breedte van ongeveer 210cm, waardoor een vloerkleed in de standaardmaat 160cm x 230cm zal passen, maar een vloerkleed 200 cm of meer ook te overwegen valt.

3. Grootheidswaan-zinnig

Wanneer je de beschikking hebt over een grotere bank óf een royale ruimte, is het volledig plaatsen van je zitmeubel op het vloerkleed een optie. Hierdoor zal de sofa helemaal tot zijn recht komen omdat het als het ware op een voetstuk wordt gezet. Ook wanneer je woonkamer een uitzonderlijk grote ruimte is, creëer je vaak meer eenheid door de bank, salontafel en eventuele zitstoelen op een vloerkleed te plaatsen. Hierdoor ontstaat er als het ware een ‘wooneiland’ in de desbetreffende ruimte. 

Maat-advies

Voor het optimale effect één van de grootste maten; 230x300cm of zelfs 300x400cm. Let op: deze laatste is niet voor elk vloerkleed mogelijk.

Meer weten over de maat van het perfecte vloerkleed?

Hopelijk weet jij nu precies hoe je het beste vloerkleed kunt uitkiezen. Heb je toch nog vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. Wij geven jou met alle liefde advies over vloerkleden en de maten daarvan. Bel ons: 035-8796032 of mail naar info@gigameubel.nl.

Deel dit artikel

Laatste meubel trends, inspiratie & tips!