Advies 10 mei 2022

Zo herken je duurzaam geproduceerd meubilair

Door A photo of Giga Meubel Giga Meubel  van Giga Meubel

Tot op heden bestaat er helaas nog geen wettelijke definitie voor duurzame producten. Fabrikanten mogen zelf beslissen in hoeverre zij zich aan zelfregulering onderwerpen. 

Vragen kan altijd. Dus als je niet zeker bent over de duurzaamheid van een product vraag het dan aan de  verkoper. Twijfel je teveel koop het dan niet. Wat ook kan helpen zijn een aantal testzegels voor duurzame producten. Hieronder bespreken we er een paar: 

Blue Angel 

Zij testen producten van productie tot gebruik tot verwijdering. Ze onderscheiden producten met een beperkte uitstoot van verontreinigende stoffen. Daarnaast moet hout zoveel mogelijk afkomstig zijn van duurzame bosbouw.

FSC(Forest Stewardship Council)

Dit is een non-profitorganisatie ter bevordering van verantwoord bosbeheer. Zij worden onder meer gesteund door Greenpeace, en het WWF. Zij garanderen dat hout afkomstig is uit bossen of plantages die op milieuvriendelijke, sociaal aanvaardbare en economisch levensvatbare wijze worden beheerd. 

Öko Control

Dit is een kwaliteitskeurmerk van de aangesloten leden van de Europese Vereniging van Ecologische Meubelwinkels. Zo kan je gestoffeerde meubelen onder andere testen op een hoge ecologische standaard en op schadelijke stoffen. 

Eco Institut Label 

Zij zijn een internationaal bedrijf dat test of onder meer beddengoed en matrassen milieuvriendelijk en onschadelijk voor de gezondheid zijn. Het testen begint bij de winning van grondstoffen, gaan door bij de productie, de verwerk  en het gebruik en eindigt vervolgens bij de recycleerbaarheid. 

 

Hopelijk helpt dit jou om nog duurzamer te shoppen!

         



Deel dit artikel

Laatste meubel trends, inspiratie & tips!