Advies 27 januari 2020

Hoe bepaal ik de grootte van mijn eettafel?

Door A photo of Giga Meubel Giga Meubel  van Giga Meubel

De eettafel is in veel interieurs een plek waar iedereen samenkomt. Om de juiste afmeting te bepalen voor de eettafel, spelen een aantal factoren mee. Hoe groot zijn jouw eetkamerstoelen? Voor welke vorm eettafel ga je en welk onderstel kies je? Ben je nog niet uit over de vorm? Lees dan hier advies over de vorm van je eettafel. Naast deze onderdelen hangt de grootte van de eettafel af van het aantal mensen en de grootte van de ruimte.

Grootte eettafel

Om de juiste afmeting te bepalen voor de eettafel, spelen een aantal factoren mee. Hoe groot zijn jouw eetkamerstoelen? Voor welke vorm eettafel ga je en welk onderstel kies je? Ben je nog niet uit over de vorm? Lees dan hier advies over de vorm van je eettafel. Naast deze onderdelen hangt de grootte van de eettafel af van het aantal mensen en de grootte van de ruimte.

Afmetingen eetkamerstoelen

Het is belangrijk om voor de aanschaf van een nieuwe eettafel na te gaan hoe groot jouw (toekomstige) eetkamerstoelen zijn. De combinatie eettafel en eetkamerstoel bepalen jouw zithouding. Per stoel heb je een breedte van 60-65 cm nodig. De gemiddelde zithoogte voor een eetkamerstoel is tussen de 43-46 cm. De breedte van een eetkamerstoel verschilt van 46-55 cm. 

Afmetingen rechthoekige eettafel

Afhankelijk van de ruimte in jouw woning kies je de juiste grootte van de rechthoekige eettafel. In onze collectie eettafels vind je diverse tafels in verschillende formaten. Zo is er voor elk interieur een bijpassende eettafel. Een ideale eettafel heeft een hoogte van 75-76 centimeter. De breedte is afhankelijk van het aantal personen aan tafel. Ben je bijvoorbeeld met z’n tweeën dan heb je aan een minder brede tafel van 70 centimeter al voldoende. Wanneer je met acht personen bent heb je een eettafel van minstens 220 centimeter breed nodig. 

 

Afmetingen vierkante eettafel

Belangrijk om te weten is dat je ook genoeg ruimte om de tafel zelf moet hebben, zodat je de stoel gemakkelijk kan aanschuiven. De ruimte die je nodig hebt om je stoel naar achter te kunnen schuiven is tussen de 60-70 centimeter. Wil je ook loopruimte om jouw tafel heen dan kun je hier ook 60 centimeter voor rekenen. Als je de ruimte voor het aanschuiven van de eetstoelen en de loopruimte bij elkaar optelt komt jouw eettafel 120 centimeter van de tafel af te staan. Dit is geen probleem als je genoeg ruimte hebt.

Afmetingen ronde eettafel

Voor een ronde eettafel geldt hetzelfde als voor een rechthoekige of vierkante tafel. Het formaat dat je kiest hangt af van de grootte van de ruimte en hoeveel mensen er aan tafel moeten kunnen passen. Aan een ronde tafel zit je comfortabel als je een ruimte hebt van tenminste 60 centimeter breed.

 

Afmetingen ovale eettafel

Een ovale eettafel heeft niet echt standaard afmetingen. Ze kan namelijk heel lang en smal zijn, ofwel breed en kort. Toch geven we hier graag enkele richtlijnen mee. Heb je een tafel voor zes personen, dan heb je een tafel van 200-220 centimeter breed nodig. Ben je met acht? Dan is een eettafel vanaf 240 centimeter beter. 

 

 

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Stel ze gerust, wij staan voor jou klaar voor advies en helpen je graag met het kiezen van de juiste eettafel. Neem contact op door te bellen naar: 035-8796032 of mail naar info@gigameubel.nl

Deel dit artikel

Laatste meubel trends, inspiratie & tips!