Trends & InspiratieWoonkamer inspiratieEetkamer inspiratieSlaapkamer inspiratie 11 oktober 2022

Wabi sabi: de perfectie van imperfectie

Door A photo of Giga Meubel Giga Meubel  van Giga Meubel

Het Wabi Sabi interieur komt van de gelijknamige Japanse filosofie, die draait om de schoonheid van imperfectie, eenvoud en natuur. Het Wabi Sabi interieur heeft geen regels en is daarom ook lastig te omschrijven. Bij Wabi Sabi wordt afscheid genomen van symmetrie en perfecte materialen. 

Wat is Wabi Sabi?

Wabi Sabi, niet te verwarren met de wasabi die je bij de sushi eet, gaat dus om imperfectie. Wabi komt van het Japanse woord wabiruba, dat gaat over verlatenheid en hunkeren naar eenzaamheid. Sabi gaat over vergankelijkheid en nostalgie. Uiteindelijk draait het met name over leven in het heden en niet in het verleden. In de design- en interieurwereld komt dit neer op de imperfectie van meubelen en accessoires.

Organische vormen

In de Wabi Sabi trend wordt er veel inspiratie uit de natuur gehaald. Zo ook in de vormen, niet alles hoeft recht en strak te zijn. Golvende en asymmetrische vormen passen perfect bij deze interieurstijl. Kies bijvoorbeeld voor een bank met afgeronde hoeken, zoals bijvoorbeeld Zuiver Bank Hunter of een asymmetrische salontafel als Salontafel Xavier. Ook bij de indeling en inrichting van je huis is symmetrie bij Wabi Sabi niet nodig. Wees niet bang om te experimenteren en spelen met vormen en de plaatsing van je meubelen. 

Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen zijn dé interieurtrend van 2022. Ook in de Wabi Sabi stijl komt deze trend terug, maar er wordt wel nog een schepje bovenop gedaan. De natuurlijke materialen worden namelijk in hun puurste vormen gebruikt. Ruw hout, aardewerk en linnen zijn hiervoor perfect. In de natuurlijke materialen is het juist mooi om hun imperfecties, zoals barsten of nerven te laten zien. Het wandkastje van BePureHome op de foto hieronder is gemaakt van papier maché.

Aardetinten

In een Wabi Sabi interieur worden felle en drukke kleuren vermeden. Er wordt met name gebruik gemaakt van aardetinten. Kies bijvoorbeeld voor diverse tinten bruin, wit en grijs. Het mooiste is om een ton-sur-ton effect te creëren met verschillende tinten van één kleur. Daarnaast horen de kleuren van de natuurlijke materialen zoals hierboven benoemd ook in de Wabi Sabi woontrend. 

Less is more

Qua meubels is de regel bij Wabi Sabi ‘less is more’. Hiermee bedoelen we niet de soort meubels, maar het aantal meubels. Gebruik niet te veel tierelantijntjes en laat de natuurlijke en robuuste meubelstukken voor zich spreken. 

Accessoires in de Wabi Sabi stijl

Accessoires in de Wabi Sabi stijl hebben net als de meubels een neutrale, asymmetrische en natuurlijke uitstraling. Een mooi voorbeeld is By-Boo Spiegel Plecto, deze asymmetrische spiegel past met zijn massieve mangohouten rand mooi in deze trend. By-Boo Vloerkleed Yuka is recht, maar heeft een mooi patroon met relief met organische vormen en past hierdoor ook prachtig in de trend. Must Living kussen Avignon is met zijn natuurlijke look ook een perfecte match voor de Wabi Sabi stijl.

Deel dit artikel

Laatste meubel trends, inspiratie & tips!