Advies 20 februari 2020

Welke kast past bij jou? Ontdek alle soorten kasten!

Door A photo of Giga Meubel Giga Meubel  van Giga Meubel

Er zijn ontzettend veel soorten kasten met verschillende functies. De volgende kasten die worden toegelicht zijn het populairst en komen voor in de laatste en huidige trends. Ontdek welke soort kast bij jou het beste past!

Boekenkasten

Een boekenkast wordt van oorsprong gebruikt om boeken in op te bergen. Tegenwoordig wordt een boekenkast gebruikt om veel meer spullen in op te bergen dan alleen boeken. Denk hierbij aan platen, boeken of andere woonaccessoires om neer te zetten als een soort pronkstukken. Een boekenkast staat meestal in de woonkamer of werkkamer, maar er zijn nog meer plekken om een boekenkast kwijt te kunnen. In de slaapkamer of garage bijvoorbeeld, om kleding of werkspullen in op te bergen. Boekenkasten zijn er in verschillende soorten, denk aan een open boekenkast of een vakkenkast. Een vakkenkast heeft geen planken maar vakken, dit geeft een stoere look aan je boekenkast. Ook zijn er boekenkasten met deuren, om je spullen af te schermen. Bovendien oogt dit rustiger in je interieur.

Dressoirs

Een dressoir is een kast die vaak als extra opbergmeubel wordt gebruikt. Er zijn dressoirs met lades en/of openslaande deuren. Dé perfecte kast om bordspellen of kinderspeelgoed in op te bergen. Bovenop het dressoir kan je toffe woonaccessoires plaatsen om het meubel af te maken. Maar er is nog veel meer mogelijk met een dressoir! Tegenwoordig wordt het dressoir ook gebruikt als tv-meubel. De tv kan bovenop het dressoir en het randapparatuur kan worden weggestopt in het dressoir zelf. Ook staat een dressoir mooi in een slaapkamer. Om de muur boven een dressoir meer invulling te geven zou je daar een wandrek kunnen plaatsen. Hier kunnen kledingaccessoires in worden opgeborgen. Werk het dressoir af met accessoires om net iets extra’s te geven aan jouw slaapkamer. Bovendien creëert een dressoir optisch meer ruimte omdat de lengte van een dressoir ook lengte geeft aan de ruimte. 

Kabinetkasten

De kabinetkast is oorspronkelijk een kast op hoge poten met deuren. Ook heeft de oorspronkelijke kabinetkast lades vanaf onderen. Inmiddels is de kabinetkast in een modern jasje gestoken en zijn er veel verschillende varianten van te vinden. De poten van de kabinetkast zijn altijd hetzelfde gebleven: hoog. De kabinetkasten zijn vaak te vinden in de woonkamer. Een kabinetkast kun je vullen met servies, kookboeken en andere spullen. Een kabinetkast met deuren beschermt je borden en glazen tegen stof. Een open kabinetkast met een speciaal gedeelte voor wijnflessen geeft een moderne uitstraling aan je woning.

Kledingkasten

De kledingkast of garderobekast is een musthave opbergruimte voor elke slaapkamer. De kledingkast heeft een belangrijke functie: het opbergen van kleding. Het zorgt ervoor dat de kleding netjes kan worden opgehangen of opgevouwen, zonder dat het een rommeltje wordt. Naast een kledingkast kan een kledingrek ook ontzettend handig zijn om schoenen, jassen en tassen op te ruimen. Er zijn vele verschillende kledingkasten te vinden met ieder zijn eigen pluspunten. Er zijn kledingkasten waar al een spiegel ingebouwd is, perfect wanneer je meteen wilt zien hoe een kledingstuk staat. Wanneer je een kleine kamer hebt, is een kledingkast met schuifdeuren ideaal. Deze kasten nemen namelijk niet veel ruimte in omdat de deuren niet openslaan. Er moeten ook over een aantal punten worden nagedacht wanneer je een kledingkast uitkiest. Hoeveel lades en planken wil je? Hoe groot moet het hanggedeelte zijn? Wil ik kastverlichting om mijn kledingstukken goed te kunnen zien? Als je antwoordt hebt op deze vragen kan je aan de slag met het uitkiezen van een kast naar jouw wens.

Ladekasten

Een ladekast kan in elke kamer van het huis geplaatst worden. Door de lades in de kast kunnen er veel kleine onderdelen in worden opgeborgen zonder dat het in de war raakt. Een ladekast kan ook gebruikt worden als commode. De ladekasten hebben een breed oppervlak dus daar kan een aankleedkussen op worden gelegd. De kinderspullen kunnen opgeborgen worden in de lades eronder. Als je een ladekast gaat kopen, moet je rekening houden met de diepte van de ladekast en de plek waar de ladekast komt te staan. Ook is het belangrijk om te kijken naar de lades, welke spullen wil je erin kwijt? Aan de hand van de diepte, de lengte en de spullen kan je de perfecte ladekast uitkiezen voor bij jouw interieur in huis.

 

Lockerkasten

Een lockerkast is een kast die geïnspireerd is op de lockers van school en op de sportclub. Een lockerkast geeft een stoere look aan je interieur. Je kunt een lockerkast op verschillende manieren gebruiken. De lockerkast werkt namelijk goed als opbergkast, kledingkast en als voorraadkast. Als je kiest voor een lage lockerkast kan je dit ook gebruiken als tv-meubel. De meeste lockerkasten zijn van metaal. Ga je liever voor een lockerkast met hout? Dan zijn de lockerkasten van het merk Woood perfect voor jou.

Nachtkastjes

Een nachtkastje is ontzettend handig om naast je bed in de slaapkamer te hebben. Producten die je ‘s avonds of ‘s ochtends gebruikt, kan je gemakkelijk opbergen in de lade of het vak in het nachtkastje. Op de bovenkant van een nachtkastje is genoeg ruimte om een nachtlamp, mobiel of glas water te plaatsen. Alle spullen in en op het nachtkastje zijn binnen handbereik, een must voor elke slaapkamer. Bijzettafels kunnen ook gebruikt worden als nachtkastje, maar een bijzettafel heeft geen vak of lade in het meubel om spullen in op te bergen. Het is gemakkelijk om een nachtkastje te vinden die perfect matcht met de woonstijl van het huis. Er is namelijk genoeg keus aan nachtkastjes.

Trolley kasten

Een trolley kast is een handige kast op wieltjes. Ze zijn daardoor gemakkelijk te verplaatsen. Een trolley kan als aanvulling aan jou woon- of badkamer, maar komt ook mooi tot zijn recht in de slaapkamer. Als je voor een kleinere trolley kast kiest, kan je deze aan beide kanten van het bed plaatsen als nachtkastjes voor een mooi geheel. Trolley kasten zijn vaak van metaal, in combinatie met hout. Dit geeft de kast een mooi karakter. Een trolley kast past daardoor bij een industriële woonstijl, maar ook bij een klassieke inrichting. De trolley kast is van oorsprong een bakkerskast en is daarom perfect om spullen en accessoires in uit te stallen. Naast de open vakken in een trolley kast, zijn er ook trolley kasten met deurtjes en lades. In deze trolley kasten kan je spullen opbergen en uit het zicht houden van gasten.

Tv-meubels

Een tv-meubel is nodig als ondersteuning van je televisie, maar het is ook een opbergkast. Je media-apparatuur kan er gemakkelijk in worden opgeborgen. Tv-meubels met één of meerdere lades zijn zeer geschikt voor het opruimen van dvd’s en afstandsbedieningen. Een televisiemeubel draagt bij aan de sfeer in je huis en helpt je snoeren en kabels wegwerken. Het kopen van een tv-meubel kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om te kijken naar de verhoudingen in je kamer. Het tv-meubel moet iets lager staan in vergelijking tot de bank. Je ogen kijken namelijk iets naar beneden in ruststand. Ook is het belangrijk dat je niet te dicht bij het tv zit, dit is niet goed voor je ogen. Hier is een makkelijk rekensommetje voor. Meet thuis de afstand van de beelddiagonaal van je televisie in centimeters, dit doe je maal 2,4. Het getal wat hier uitkomt is een indicatie van de afstand tussen de bank en de televisie. De schermgrootte van je televisie is bijvoorbeeld 49 inch. Dit is 124 centimeter. Dit doe je maal 2,4. Je komt dan uit op 297 centimeter. Het is dan goed om drie meter van de televisie af te zitten. Een dressoir wordt soms ook als tv-meubel gebruikt. Kies dan wel voor een laag dressoir anders krijg je last van je nek.

Vitrinekasten

Een vitrinekast is een kast met glas zodat je er doorheen kan kijken maar toch blijven de spullen beschermd. In een vitrinekast stel je jouw dierbaarste spullen tentoon en krijgen ze de aandacht die ze verdienen. Denk bijvoorbeeld aan een prachtig servies of een andere verzameling. Een vitrinekast met glazen deuren vind je daarom voornamelijk in de woonkamer en eetkamer. Er zijn een aantal verschillende varianten van vitrinekasten. Van wit tot zwart, een dichte onderkant of een hele open kast, er is voor ieder wat wils. Bij vitrinekasten met een dichte onderkant kan je nog spullen opbergen zodat deze uit het zicht zijn. Vitrinekasten zijn er in allerlei stijlen, soorten en maten. Kies de variant die het beste bij jouw interieur past. Naast de vitrinekast heb je ook nog wandrekken om je dierbaarste spullen in tentoon te stellen. Wandrekken nemen minder plek in, maar daar kunnen uiteraard ook minder spullen in worden opgeborgen.

Wijnkasten

Een wijnkast is een geschikte kast wanneer je graag een wijntje drinkt. De wijnkast heeft een praktische opbergruimte om jouw wijnflessen te ordenen en dicht bij de hand te hebben. In de meeste wijnkasten heb je ook nog ruimte om woonaccessoires of spullen op te bergen en tentoon te stellen. Een wijnkast brengt een stoere maar ook stijlvolle en gezellige sfeer met zich mee. Naast een wijnkast bestaan er ook wijnrekken om je flessen in op te bergen. Een wijnrek neemt minder ruimte in maar heeft in tegenstelling tot een wijnkast minder oppervlak om wijn en andere spullen in weg te werken.

 

Stijlen

Voor elke woonstijl is er een geschikte kast te vinden die perfect matcht met jouw interieur. Soms passen er meerdere soorten kasten bij een woonstijl. Er worden een aantal specifieke woonstijlen met de kast toegelicht.

De bohemian kast

Bohemian is een gedurfde stijl met nieuwe ideeën. Bij deze stijl draait het voornamelijk om de aankleding van je kamers. Met de bohemian woonstijl waan je je al snel in de tropische sferen. De bohemian kast is gemaakt van rotan en bamboe. Je ziet vooral gevlochten patronen, lichte kleuren en unieke designs. Je kunt ook gaan voor wat meer lef, kies dan voor een tropische print op de muur en combineer dit met een bohemian kast. De kleuren hoeven niet persé op elkaar zijn afgestemd, met bohemian laat je juist je eigen keuzes zien. 

De industriële kast

Een industriële woonstijl is een rauwe en stoere woonstijl. Vaak wordt hier constructiemateriaal voor gebruikt, in combinatie met robuust hout. Industriële kasten en robuuste kasten zijn dus voornamelijk gemaakt van metaal en hout. Het onafgewerkte hoort bij de industriële woonstijl. Het ziet er ruw en rauw uit en het gaat niet om perfectie. Een lockerkast is een typisch industrieel meubelstuk. Er wordt geen gebruik gemaakt van opvallende kleuren. Zwart, bruin, wit en grijs zijn de kleuren die je het vaakst tegenkomt in een industriële woonstijl. De kleuren van leer, steen, metaal en hout spelen de voornaamste rollen.

De Scandinavische kast

De Scandinavische woonstijl is populair bij ons als Hollanders. Er zijn een aantal typische kenmerken die passen bij Scandinavisch en dus bij Scandinavische kasten. Licht is erg belangrijk in een Scandinavisch interieur. In de Scandinavische landen is het natuurlijk een stuk minder lang licht, daarom willen ze de ruimtes zo licht mogelijk houden. Er wordt dus vaak voor koelere tinten gekozen, denk aan wit en grijs. Toch wat kleur in je interieur? Kies dan voor pasteltinten: vaalgroen, zachtroze of ijsblauw. Ook is het belangrijk om bij een Scandinavische woonstijl te kiezen voor ruimte en luchtigheid. Je zult er geen imposante trolley kast of robuuste kast vinden, maar een lichte en open kast. Zo is de weg naar buiten ‘open’.

De urban chic kast

Urban chic is een woonstijl die twee elementen combineert. Urban betekent stedelijk en chic spreekt voor zich. Urban komt overeen met industrieel wonen, de stoere materialen komen namelijk ook terug bij Urban. Urban chic is alleen een stuk strakker dan industrieel. Je zult geen robuuste onbewerkte kast vinden bij een urban chic interieur. Een goede basiskleur voor een urban interieur is bijvoorbeeld een grijstint. Deze kleur kan goed gecombineerd worden met zwart, blauw en ook groen. De Urban kast wordt vaak aangekleed met planten. Denk aan cactussen, vetplanten en grote planten met groene bladeren. Accessoires zijn de eyecatchers bij een urban chic interieur en daar passen een aantal soorten kasten bij. Vitrinekasten, plantenbakken en vakkenkasten zijn perfect te combineren met de eyecatcher accessoires. 

De retro kast

De retro woonstijl is terug. Je waant je in de jaren vijftig en zestig met retro meubels. Retro heeft een aantal kenmerken waar de stijl aan te herkennen is. Allereerst zijn ronde vormen een must bij retro kasten. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van schuine slanke pootjes. Door deze vormgeving lijken de kasten minder kolossaal en creëert het een mooi geheel. Kies bijvoorbeeld voor een retro tv-meubel, een statement in je woonkamer. De kasten passen in elk interieur door de neutrale kleuren en daarom ook perfect bij de wat fellere retro kleuren. De retro kast wordt meestal afgewerkt met toffe accessoires in dezelfde retro stijl. Denk hierbij aan planten en vloerkleden.

Merken

Giga Meubel

Giga Meubel kasten zijn uit eigen collectie van de Giga Meubel. De meubels worden zelf ontworpen, geïmporteerd en gemaakt in het buitenland. Giga Meubel heeft een giga collectie met verschillende soorten kasten. De trends van nu worden verwerkt in de kasten. De kasten zijn daarom voornamelijk in de stijlen industrieel, retro en urban chic. Ze zijn leuk te combineren waardoor er unieke combinaties ontstaan. De kasten van Giga Meubel zijn te herkennen aan de naam die in de titel van de meubels staan.

BePureHome

De kasten van BePureHome zijn stoer, puur en basic. Het merk past hierdoor in elk interieur. De kasten van BePureHome worden niet alleen in China gemaakt maar ook in hun eigen fabriek, De Eekhoorn Dutch Furniture. De Eekhoorn heeft al meer dan 35 jaar ervaring op het gebied van design en productie van meubels. De kasten van BePureHome hebben allen een puur, ruw en uniek randje. Bovendien hebben de kasten neutrale kleuren waardoor ze overal mee te combineren zijn. De kasten van BePureHome geven uw kamer een stoere en industriële look. 

By-Boo

By-Boo maakt met industrieel design van Nederlandse bodem. Sinds 2013 ontwerpt By-Boo meubels met een industrieel randje. Bovendien speelt het merk in op de trends van nu waardoor de kasten een eigen randje krijgen. By-Boo heeft een groot assortiment kasten, waaronder tv-meubels, van neutraal en zacht tot robuust en grof. By-Boo heeft niet alleen robuuste kasten, maar ook met rotan en lichte kleuren.

D-Bodhi

D-Bodhi is een merk dat gebruik maakt van gerecyclede materialen. Het merk is eco vriendelijk en duurzaam. De kasten van D-Bodhi zijn gemaakt van hout, dit zorgt voor een stoer en uniek karakter. Het hout wat wordt gebruikt voor de kasten komt uit Indonesië. Voordat het hout wordt verwerkt tot kast wordt elk stuk hout grondig schoongemaakt, geschuurd en gecontroleerd. De kasten geven een warme uitstraling, dit zorgt voor sfeer. D-Bodhi heeft boekenkastendressoirs en tv-meubels in haar assortiment.

Dutchbone

Dutchbone heeft een aantal veelzijdige kasten in de collectie die passen bij diverse woonstijlen. Dutchbone richt zich op wereldwijd geïnspireerde meubels. Inspiratie wordt opgedaan tijdens het reizen over de hele wereld. De kasten hebben een natuurlijke uitstraling en de koloniale invloeden zijn zichtbaar. Deze koloniale invloeden zorgen voor een bohemian sfeer in uw interieur. Dutchbone heeft verschillende varianten kasten in het assortiment. De dressoirs en tv-meubels zijn erg populair. 

Eleonora

Eleonora is een Nederlands merk die de perfecte combinatie van lifestyle en industrieel in hun verschillende kasten verwerken. Ook heeft Eleonora een klassieke uitstraling. Dit is te zien in hun kast categorie. De kasten van Eleonora passen in elke woonstijl. De collectie biedt namelijk kasten in industriële, retro en vintage stijl. Zo is er voor ieder wat wils. De tv-meubels van Eleonora vallen voornamelijk in de smaak.

HK living

Het Nederlandse merk HK living heeft verschillende kasten in het assortiment die perfect passen in de woonkamer of slaapkamer. HK living combineert twee stijlen en vindt de perfecte de perfecte balans daarin. Degelijk ouderwets en fris modern met een Scandinavisch tintje komen naar voren in deze kast designs. De meeste meubels van HK living zijn handgemaakt en zijn dus uniek. 

Vtwonen

Vtwonen is een merk van nu en voor iedereen. Elke woonstijl komt aan bod: van basic tot design en van landelijk tot industrieel. Ze hebben ontzettend groot assortiment aan moderne spullen om je huis mee aan te kleden, maar ze hebben ook een aantal leuke kasten in het assortiment. De kasten zijn leuk te combineren met andere meubels van Vtwonen.

Woood

Het merk Woood heeft een ruim en divers assortiment aan meubels. De kasten van Woood zijn voornamelijk gemaakt van massief hout, zoals eikenhout en grenen. Door het gebruik van massief hout bent u verzekerd van een kast met goede kwaliteit. Woood kasten zijn te combineren in elke woonstijl. Van industrieel tot Scandinavisch en van retro tot modern, het kan met de kasten van Woood allemaal. Woood heeft een grote collectie in kledingkasten, lockerkasten en vakkenkasten.

Heb je nog vragen over de verschillende soorten kasten? Stel ze gerust via de website, telefoon of mail. Wij staan voor jou klaar voor advies. Bel ons: 035-8796032 of mail naar info@gigameubel.nl.

Deel dit artikel

Laatste meubel trends, inspiratie & tips!