In de spotlights

19-02-2020

Verschillende soorten licht

Licht in je interieur geeft je een veilig gevoel, het brengt sfeer en het is nodig om bijvoorbeeld te eten, werken en lezen. Het is de kunst om te zorgen voor de juiste balans en verschillende soorten licht te verspreiden over de gehele ruimte. Voor een goed verlichtingsplan heb je dan ook verschillende soorten licht nodig.

Basisverlichting

De basis- of sfeerverlichting zorgt voor regelmatig verspreid licht, zodat je de hele ruimte goed kan overzien. Dit is essentieel voor ons ruimtegevoel. Als bepaalde hoeken niet verlicht zijn, dan vallen deze als het ware weg, waardoor de ruimte kleiner lijkt. Basisverlichting die dimbaar is, kan ook als sfeerverlichting worden ingezet. Denk aan een staande lamp, een plafondlamp en een wandlamp.


Functionele verlichting

Functionele verlichting is verlichting die nodig is om bepaalde activiteiten te kunnen doen, zoals lezen, werken, koken en eten. Bijvoorbeeld een leeslamp of een bureaulamp. Bij accentverlichting wordt het licht op een object gericht bijvoorbeeld een meubel of een mooie plant.


Lichtbron

Daarnaast heb je de keuze uit verschillende soorten lichtbronnen. Ledverlichting is helemaal van nu. Dit geeft het meeste rendement en is het meest energiezuinig. Vroeger gaf ledverlichting vooral koel en blauw licht, maar de ledlampen van nu geven een veel warmer licht waardoor ze beter in een interieur kunnen worden toegepast.

Het uiterlijk van de lamp

En dan nog het uiterlijk van de lamp er is namelijk zoveel keuze. Zorg ervoor dat de stijl van de lamp past bij je interieur. Zo past de Zuiver Hanglamp Big Glow Brass goed in een klassiek interieur, de By-Boo Hanglamp Moonlight in een industrieel interieur en de Dutchbone hanglamp Kubu in een bohemian interieur.

Misschien lukt het je om op basis van deze informatie zelf aan de slag te gaan met de juiste verlichting in jouw interieur. Vind je het nog steeds lastig en heb je behoefte aan een deskundig advies, roep dan de hulp in van een interieurontwerper of -stylist.  

Een inspirerende groet,
Arjanta