Trends & Inspiratie 23 maart 2020

Welke verlichting boven de eettafel?

Door A photo of Giga Meubel Giga Meubel  van Giga Meubel

Welke hanglamp boven eettafel

Er is genoeg keus aan hanglampen, maar hoe vind je nou de juiste hanglamp boven
je eettafel? Hieronder geven we je een paar tips die de zoektocht een stuk
makkelijker maken.

1. Laat je inspireren
Om te beginnen is het goed om inspiratie op te doen wat je precies wilt. Welke stijl lamp past in je interieur? Ga je voor een industriële, Scandinavische of juist voor een bohemian stijl lamp. Bekijk eens onze Pinterest pagina en laat je inspireren!

2. De grote van je eetkamer
Hou rekening bij het kiezen van de juiste lamp om te grote van je eetkamer. Een grote lamp in een kleine ruimte kan de ruimte kleiner doen lijken. Bij een grote ruimte is grote lamp een prachtige toepassing.

3. De vorm van je tafel
Een vuistregel is dat je bij een ronde tafel een ronde lamp doet. Soort bij soort dus. Kies voor bij een ronde tafel voor 1 lamp. Ga je voor een lange rechthoekige tafel, dan staan 2,3 of meer hanglampen juist prachtig!

4. Het geheel
Je stoelen en associëren zijn ook belangrijk voor de sfeer van je eetkamer. Benadruk je de vormen en kleuren of laat je het juist wat af zwakken? Bij een erg strakke en moderne eethoek is het leuk om juist voor wat zachtere vormen en kleuren
te kiezen. Zo krijg je toch wat meer die gezellige sfeer aan je eetkamertafel.

5. Dimlicht
Zit je lekker tot de laatste uurtjes beneden te kletsen of heb je een gezellig dinertje? Dan is dimlicht zeker een aanrader. Het geeft je eetkamer een warme en gezellige sfeer. Bij het zoeken naar de juiste plafondlamp is het dus handig om er op te letten of de lamp dimlicht heeft, niet alle lampen hebben dat.

Durf een lamp te kiezen die opvalt, gedurfd en bijzonder is. Maak van je lamp een echte eyecatcher! Juist door een lamp te kiezen die opvalt, gedurfd en bijzonder is geef je je interieur op een stijlvolle manier een persoonlijke draai. Maak het eigen en gezellig!

Hoeveel lampen boven eettafel

De keuze voor hanglampen boven de eettafel is enorm, een grote kroonluchter, een groep hanglampen in verschillende kleuren, maten en materialen of twee bijzondere lampjes naast elkaar. De keuze kan lastig zijn maar door die grote keuze biedt het juist ook mogelijkheden om verlichting met elkaar te combineren. Een grote eettafel is moeilijk volledig te verlichten met 1 lamp. Om voldoende licht te creëren is een groep van 2,3 lampen een goede oplossing. Hoeveel lampen je nodig hebt voor boven de tafel kan je makkelijk bepalen aan de hand van de afmetingen van de tafel. Hiermee weet je ook hoever
de lampen uit elkaar moeten hangen. Als je voor een oneven aantal lampen kiest neem dan het midden van de tafel als uitganspunt. Neem bijvoorbeeld een tafel van 2 meter, bij drie lampen hang je een lamp op 50, 100 en 150 centimeter. Dit is gemeten vanaf de zijkant van de tafel. Kies je voor twee lampen boven de eettafel, hang de lampen dan op bij een
derde en twee derde boven de tafel.

Hoogte van je plafondlamp

Meestal wordt een hanglamp boven de eettafel opgehangen op ongeveer 60 tot 80 centimeter boven het tafelblad. Belangrijk is dat als je aan tafel zit dat je er makkelijk onderdoor kan kijken endat de lamp niet in de weg zit. Daarnaast moet het licht van de lamp het gehele tafelblad verlichten. Is dit niet het gevalomdat de tafel waarschijnlijk te lang is? Dan kun je meerdere lampen ophangen. De tussenruimte van de lampen verdeel je het mooist door de diameter van de lamp ook als tussenruimte te pakken. Als je een lamp hebt met een diameter van 40 centimeter dan is je tussenruimte ook 40 centimeter.

Hoeveel licht boven eettafel

Voor elk moment van de dag is een ander licht van toepassing. Maak je bijvoorbeeld je huiswerk of lees je de krant, dan heb je goed vol licht nodig om het nodige te kunnen lezen.
S ‘avonds als je met elkaar een kopje koffiedrinkt hoeft het licht niet zo fel. Juist door het licht te dimmen krijg je wat meer sfeer. Als je een lamp aanschaft is het goed om te weten of de lamp die je vraag wilt hebben dimlicht heeft. Niet elke lamp is hiervan voorzien. Zo zijn gloeilampen en halogeenlampen dimbaar en spaarlampen en TL-buizen juist niet omdat die werken op gasontlading.

Hoeveel lumen en watt boven de eettafel

Voor boven de tafel is 60 watt een goede lichthelderheid, 60 watt heeft een lichtopbrengst van 700 tot 800 lm. Hiermee kan je makkelijk een kamer verlichten. Lm staat voor lumen en is een maat voor de totale hoeveelheid licht die een lamp
uitstraalt. Dit heeft niks met de afstand te maken. Om je een beetje een inschatting te geven, een schemerlamp gebruikt 25 watt en heeft een lichtopbrengst van 200 tot 300 lm. Voor in de kelder waar het donker is wordt 100 watt gebruikt wat een
lichtopbrengst heeft van meer dan 1300 lm. Bij meerdere sfeerlampjes zoals kaartjes in een kroonluchter moeten de kaartjes niet meer dan 100 lumen per stuk zijn. 100 lumen is 15 watt.

Heb je nog vragen over de juiste verlichting? Stel ze gerust, wij staan klaar voor advies. Bel ons: 035-879 60 32 of mail naar info@gigameubel.nl. Kom langs in onze showroom in Soest om inspiratie op te doen om onze collectie lampen te bekijken! Onze interieurspecialisten staan klaar voor advies.

Deel dit artikel

Laatste meubel trends, inspiratie & tips!