Trends & InspiratieWoonkamer inspiratieEetkamer inspiratieSlaapkamer inspiratie 20 juni 2022

Hoe gebruik je de kleurencirkel van Itten voor jouw interieur?

Door A photo of Giga Meubel Giga Meubel  van Giga Meubel

Het kiezen van de juiste kleuren voor je interieur is één van de belangrijkste aspecten omdat dit zeer bepalend is voor de sfeer en uitstraling van je huis. Er bestaan duizenden verschillende kleuren, dus we kunnen ons voorstellen dat je het lastig vindt om te kiezen. Wij helpen je natuurlijk graag op weg. Om dit te doen gaan we terug naar de basis, namelijk de kleurencirkel van Johannes Itten. 

De kleurencirkel van Johannes Itten

De kleurencirkel van Itten is gebaseerd op wetenschappelijke kleurprincipes en laat zien hoe je kleuren kunt combineren, mengen en contrasteren. De cirkel is verdeeld in 12 kleuren en drie categorieën: primair (rood, geel en blauw), secundair (oranje, groen en paars) en tertiair (geeloranje, roodoranje, roodviolet, blauwviolet, blauwgroen en geelgroen). De secundaire kleuren worden gecreëerd door het mengen van twee primaire kleuren en de tertiaire kleuren ontstaan door het mengen van twee secundaire kleuren. Contrasterende (ook wel complementaire) kleuren staan recht tegenover elkaar in de kleurencirkel. 

 

De kleurencirkel toepassen in je interieur

In de woon- en slaapkamer werken rustige, gedempte kleuren het beste. Je kunt deze kleuren in principe creëren door een kleur uit de kleurencirkel te pakken en deze te mengen met wit. Crème, wit en grijs zijn populaire kleuren voor op de muur, maar heb je ook al eens gedacht aan tinten als lichtblauw, mintgroen of oud roze? Deze kleuren leggen een mooi accent zonder meteen heel aanwezig te zijn. Het combineren van kleuren in huis kan op verschillende manieren. Zo kun je kiezen voor ton-sur-ton door verschillende tinten van dezelfde kleur te bereiken. Je kunt deze verschillende tinten creëren door een kleur uit de kleurencirkel te pakken en deze lichter en donkerder te maken met zwart of wit. Naast ton-sur-ton kun je er ook voor kiezen om te experimenteren met complementaire. Complementaire kleuren liggen tegenover elkaar in de kleurencirkel en zorgen voor grote contrasten in je interieur. Het combineren van complementaire is niet iets voor iedereen, maar als je het aandurft kun je iets heel gaafs maken. 

Wil je graag meer weten over de kleurencirkel van Itten? Of wil je graag advies over het toepassen van de kleurencirkel en het combineren van kleuren? Neem contact met ons op of kom langs in onze showroom in Soest. Hier staan onze interieurspecialisten voor je klaar met deskundig advies.

Deel dit artikel

Laatste meubel trends, inspiratie & tips!