Trends & InspiratieWoonkamer inspiratieEetkamer inspiratieSlaapkamer inspiratie 4 oktober 2022

Trend: Travertin

Door A photo of Giga Meubel Giga Meubel  van Giga Meubel

Natuursteen is al een tijdje weer helemaal terug in de interieurwereld. Nadat marmer en terrazzo een comeback hebben gemaakt, maakt nu ook de steensoort travertin een comeback. Travertin heeft een warme en zachte uitstraling en past daarmee perfect in dé interieurtrend van 2022, namelijk het gebruik van natuurlijke materialen. Travertin wordt ook wel travertijn genoemd en heeft een matte look.

Wat is travertin?

Travertin is een natuurgesteente, een zoetwater kalksteen die wordt gevormd in warme bronnen met veel kalk in het water. De stijging van de temperatuur van het water zorgt ervoor dat het CO2 gehalte in het water daalt en dat de kalk in het water wordt neergeslagen waardoor travertin ontstaat. Doordat er takjes en bladeren in het water terechtkomen komen en doordat deze verteren ontstaan er poriën in het travertijn. Dit zorgt ervoor dat travertin altijd een unieke uitstraling heeft.

 

Bron: Pinterest

Travertin in bekende gebouwen

Travertin wordt met name gewonnen in Tivoli in Italië. Het nationaal monument op de Dam is gemaakt van travertin en zelfs de Sacré-Coeur in Parijs en het Colosseum in Rome zijn gemaakt van dit prachtige natuurgesteente. 

Bron: Pinterest

Tafels van travertin

Een tafel van travertin is luxueus en stijlvol. Tafels van travertin zijn verkrijgbaar in verschillende tinten waardoor er voor iedereen en voor elk interieur een tafel naar wens te vinden is. Kies voor een travertijnen tafel met ronde vormen om het zachte uiterlijk te benadrukken of kies juist voor een tafel met strakke lijnen om een moderne twist aan de travertin tafel te geven. De tafels hebben vaak een onderstel van travertin, maar er zijn ook varianten verkrijgbaar met bijvoorbeeld een zwart metalen onderstel. In onze collectie hebben we te gekke travertin salontafels van Eleonora, zoals Salontafel Aime en Salontafel Mari

 

Vloeren van travertijn

Een vloer of muur van travertin is de bekendste toepassing van deze bijzondere natuursteen. De vloer kan een luxe of natuurlijke uitstraling geven, afhankelijk van de soort travertin die je kiest. De tegels op je muur of vloer geven de ruimte in ieder geval een rustige uitstraling door de mooie neutrale tinten. 

Bron: Pinterest

Travertin toepassen in verschillende woonstijlen

Ben je ook fan geworden van de travertin trend? Dat snappen wij volledig. Maar hoe style je travertijn nou eigenlijk? En in welke interieurstijlen past het goed? Wij vinden travertin enorm gaaf staan in een hotel chique of urban chique interieur. De luxueuze uitstraling van travertijn is een verrijking voor deze woonstijlen. Kies bijvoorbeeld voor een travertin muur of vloer of een travertin tafel. Wil je travertin graag verwerken in een industrieel interieur? Zorg dan dat je dit op de juiste manier stylet door gebruik te maken van contrast en te combineren met robuuste materialen. 

 

Bron: Pinterest

Travertijn onderhouden

Om een vloer of meubelstuk van travertijn zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden, is het van belang om deze op de juiste manier te onderhouden. Zorg dat je de vloer of het meubelstuk regelmatig ontstoft, bijvoorbeeld met een stofzuiger of kruimeldief, kruimels op travertin kunnen namelijk krassen veroorzaken. Als je travertin vochtig wil schoonmaken is het van belang dat je gebruik maakt van een neutraal schoonmaakmiddel. Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen op de markt die specifiek bedoeld zijn voor natuursteen. 

 

Ben je na het lezen dan deze blog ook helemaal verliefd geworden op travertijn of wil je graag persoonlijk advies over het stylen van travertin? Neem contact met ons op of kom langs in onze showroom in Soest. Onze interieurspecialisten staan voor je klaar en kunnen je deskundig advies geven. Graag tot snel!

Deel dit artikel

Laatste meubel trends, inspiratie & tips!