Advies 10 maart 2021

Hoe onderhoud je een leren bank?

Door A photo of Giga Meubel Giga Meubel  van Giga Meubel

Je hebt een mooie leren bank aangeschaft. Deze bank wil je natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Maar hoe kan je een leren bank nou het beste onderhouden? Leder moet regelmatig worden verzorgd om er op zijn best uit te zien. Weet je niet waar te beginnen? Deze handleiding geeft een uitgebreid overzicht van de stappen om jouw leren bank in perfecte staat te houden.

Regelmatig onderhoud

Het enige regelmatige onderhoud dat jouw leren bank nodig heeft, is het af en toe goed afstoffen met een droge doek en maandelijks een leer crème gebruiken om het materiaal zacht en gehydrateerd te houden. Eigenlijk kan ditzelfde product je ook helpen bij het opruimen van vuil of vlekken die ook opduiken. Dit is wat je moet doen, stap voor stap:

Stap 1: bepaal de leersoort

Weet je niet precies van welk type leer je meubel gemaakt is? Doe dan de volgende test om te achterhalen met wat voor leer je te maken hebt:

Maak een vinger nat en leg deze 5 tot 10 seconden op een onopvallende plek van het meubel. Werk in die tijd het vocht met een licht draaiende beweging in het leder, zodat er een vochtvlek ontstaat.

  • Is de vlek na 10 seconden verdwenen? Dan heb je waarschijnlijk een bank van gedekverfd leer.
  • Is de vlek na 10 seconden nog (gedeeltelijk) zichtbaar? Dan heb je waarschijnlijk een bank van aniline leder.

Stap 2: tussentijds reinigen

In de vorige stap heb je bepaald van welk leertype je bank is gemaakt. Hoe je leer moet reinigen hangt af van de leersoort. Heb je een bank met gedekverfd leer? Dan kun je je bank gerust afnemen met een vochtig doekje om het stofvrij te houden. Gebruik liever geen chemische schoonmaakmiddelen, omdat deze de beschermlaag kunnen aantasten. Zorg er daarnaast voor dat je niet te hard wrijft. Dit kan namelijk micro krasjes veroorzaken die op de lange termijn je bank kunnen ontsieren.

Is je bank gemaakt van aniline leer of een andere leersoort die vochtgevoelig is? Beperk je dan tot een droge doek of plumeau, omdat vocht alleen maar meer vlekken zal achterlaten. Voor leer zonder beschermlaag zijn er speciale reinigingsproducten op de markt die je kunt gebruiken voor de periodieke schoonmaak. Laat je vóór gebruik goed informeren door een specialist, zodat je niet een verkeerd schoonmaakmiddel voor je leer onderhoud gebruikt.

 

Stap 3: voedende olie- of waslaag

Leer is eigenlijk een bewerkt stuk huid. En net zoals de huid, heeft ook leer van tijd tot tijd een vochtinbrengende voeding nodig om mooi te blijven. Leer droogt snel uit, en door de juiste voeding te gebruiken voorkom je dat het leer droog wordt of zelfs scheurtjes gaat vertonen. Niet elk type leer is geschikt voor een waslaag of olie. Leer dat geen beschermende laag heeft, zoals aniline leer of geschuurd leer, kan niet tegen vet. Als je toch vet gebruikt op een van deze leersoorten, dan zal het uiterlijk van het materiaal veranderen en donkerder worden.

Met deze producten kun je leersoorten met een beschermende laag zonder problemen behandelen. Als je dit twee tot vier keer per jaar doet, blijft het leer soepel en behoudt het zijn flexibiliteit. Let alleen wel op dat je niet té veel vet of olie gebruikt.

Leer blijft leer

Hier bedoelen we mee te zeggen dat hoe goed je ook je best doet, het na verloop van tijd toch mogelijk is dat er vlekjes, verkleuringen of slijtage ontstaan. Slijtage van een leren bank is vaak onvermijdelijk. De leer zou met de tijd eigenlijk beter moeten worden. Je weet wel, net zo als een goede wijn. “De beste manier om aan leer te denken, is om de leer te vergelijken met ons eigen huid. Anilineleer van goede kwaliteit is een natuurlijk, ademend materiaal; het verandert in de loop van de tijd“, zeggen de meubelontwerpers.

Een leren bank bestellen bij Giga Meubel

Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen over het onderhouden van je leren bank? Laat het ons vooral weten. Neem gerust contact met ons op. Wij geven jou met alle liefde advies! Bel ons: 035-8796032 of mail naar info@gigameubel.nl.

Deel dit artikel

Laatste meubel trends, inspiratie & tips!